Paprasčiausios orkaitės

Kategorijos: 

Jeigu turite metalinę krosnelę, vadinamąjį "buržujų", ant jo galite ne tik virti, bet ir kepti kugelį, vėdarus, pyragus, mėsą, bulves ir ką tiktai turite kepamo.  Puodą ar keptuvę uždenkite didesniu apverstu puodu - ko ne orkaitė?

Jeigu norite išsikelti šašlykų, žnyples su mėsa padėkite ant atviros skylės ir uždenkite apverstu puodu. Dūmai į trobą neis, o liepsna šiek tiek palaižys šašlykus, ir tie bus "tikresni".

Jeigu didžiuoju puodu uždengsite ant dujinės ar elektrinės viryklės užkaistą puodą, sutaupysite pusę dujų arba elektros. Mat puodas labai gerai vis ir  nuo menkiausios liepsnelės, o maistas išvirs greičiau, nes tokioje orkaitėje išsilaiko aukštesnė temperatūra.

Kas turite tradicinę kaimišką viryklę, ant jos galite įrengti ne tik orkaitę, bet ir obuolių ar grybų džiovyklą. Mano džiovykla dviejų aukštų, orą iš viršaus varo 12 V 5 W ventiliatorius. Oras atsitrenkia į karštą viryklės padą ir sušilęs kyla aukštyn pro obuolius. Panašiu principu veikia elektrinės džiovyklos, tik jos yra nedidelio našumo ir ryja  elektrą.  O dabar  pakelkime šalia džiovyklos esantį  skardinį dangtį.

Po juo - orkaitė. Tai jau didelė, galinga orkaitė, kurioje telpa nemaža skarda su pyragais, vėdarais ar kokiais kitais skanėstais. Toje orkaitėje  rusų bei ukrainiečių papročiu verdu ir sriubas. Maistas labai gerai šunta. Kepant labai svarbu išmokti nutaikyti ugnį, nes per didelė liepsna gali sudeginti jūsų brangenybes. Aš kepu bei verdu kuo mažesne ugnimi  - taip dar ir pigiau. Mat orkaitės dangtį esu apšiltinęs akmens vata, ir jis labai gerai užlaiko šilumą.