Duona - be duonkepio pačiaus

Kategorijos: 

Ar jūs žinote, kaip kepama duona ant metalinės krosnelės, kuri neturi orkaitės?

Tešlą suverti į apvalią formą ir padedi ant krosnelės. Reikia padėti kokią metalinę tarpinę, tarkime, rinkį, kad tarp krosnelės ir skardos būtų nedidelis oro tarpas. Kitaip, kepinys degs.

Pašautą kepalą uždengi iš skardos sulankstyta dėže, kuri atstoja orkaitę. Galima uždengti ir dideliu puodu.

Kūreni ugnį, šildai trobą, o duona kepa pati.

Jums gali kilti logiškas klausimas: o iš kur imti tešlos? Jos reikia pasidaryti. Geriausia - natūralaus raugo tešla. Imi pusę stiklinės rupių ruginių miltų, užpili pusę stiklinės šilto vandens, išmaišai ir padedi šiltoje vietoje. Kitą dieną pamaišai. Dar kitą dieną raugas gatavas. Jo beveik stiklinė. Jeigu raugo reikia daugiau, gali jo prisiauginti. Pili antra tiek miltų ir antra tiek vandens. Išmaišai, o kitą dieną jau turi dvi stiklines raugo. Tai labai daug, jo užteks laaaabai dideliam kepalui. Bet jeigu raugo nori dar daugiau, vėl pilk antra tiek, po pilna stiklinę miltų ir vandens. Ir taip gali varyti be galo, vis padvigubindamas raugo kiekkį.

Dalį jo pasilieki kitam sykiui ir pasidedi į šaldytuvą, o visą kitą supili į rupius kvietinius miltus. Ten dar galima įmaišyti šiek tiek rupių ruginių miltų, sėlenų, sėmenų, avižinių dribsnių, kmybų ir ko tik turi po ranka. Nepraeis nė 12 valandų, ir tešla bus išrūgusi. Ilgiau rauginti nereikia - duona pasidarys rūgšti kaip bedarbio gyvenimas.

Taip ant krosnelės galima kepti ne tik duoną, bet ir pyragus, vėdarus, kugelį ir kitą niekingą žemišką maistą.

Jeigu rizikuosite taip daryti, geriau nesigirkite valdžiai. Tai nelegalu ir gali būti įvertinta kaip vengimas mokėti komunalinius mokesčius už dujas bei elektrą.

Komentarai

Surizikavau :) Jau dvi

Surizikavau :)

Jau dvi savaites džiaugiamės namine duonuke. Kepėme rugine, kvietinę net šventinę pynę buvome išsikepę. O koks namines duonos kvapas pasklinda po namus mmmm...
Anksčiau maistą ruošdavome tik ketaus troškintuve ant krosnelės.
Pastebėjau,kad mano kepiniai geriausiai iškepa ant gerai įkaitusios pilnavidurės molio plytos,tokiu būdu visai nesvyla dugnas ir aukščiau iškeltas kepinys geriau kepa. Savaitgalį bandysim vėdarus kepti.
Ačiū už puiku sumanymą.