Natūralaus raugo gira

Kategorijos: 

Neturiu Coca Colos, tai gal atsigersit naminės giros?

Paprasta kukli naminė gira - vieni miltai, obuolių sultys, šaukštas medaus ir koks litras šventinto vandens. Šventiju pats, taigi visai pigu.

Nedėjau net mielių. Kepu duoną, taigi pasidarau natūralaus rupių ruginių miltų raugo. Ištirpiau kelis šaukštus vandenyje - kam dar tos mielės?

Kiti į girą deda pakepintos duonos, o man pagailo. Kam gadinti duoną, jeigu galiu pakepinti rupių ruginių miltų? Ar ne tas pats? Kelias saujas palyliau ant skardos, pašoviau į orkaitę ir pakepinau iki rudumo. Jie pakeitė ne tik spalvą, bet ir skonį. Skonis paliko kaip miežinės kavos.

Viską suverčiau į trilitrinį, užpyliau bambalį obuolių sulčių, prieš tai ištirpęs šaukštą medaus, o kur liko vietos - šventinto H2O. Padėjau šiltai, uždengiau kiauru dangteliu, kad nenulėktų, ir palikau. Kitą dieną ragauju - saldoka, bet jau rūgštumo turi. Supilsčiau į bambalius, padėjau šiltai, o drumzles išverčiau į unitazą.

Vakare atsuku kamštelį - šampanas! Ne, ne šampanas, bet labai užputojusi gira. Skani biesas. Toks obuolių, medaus, duonos ir šventinto vandens rūgštokas skonis. Tik į galvą neduoda. Tai, žinoma, minusas. Kam tas šnypštimas, jeigu nėra svaigimo?

Atsargiai nušnypštinau ir padėjau koridoriuj, kuris man už šaldytuvą. Šaldo gerai, o elektros skaitikliai nesisuka.

Šaltai būdama, gira daugiau neberūgsta. Užsimanau gerti - parsinešęs įsipilu stiklinę, kitą - vėl į koridorių.

Tai gal paragausit?

Komentarai

Kiek teko girdėti čekai

Kiek teko girdėti čekai drumzlės, kurios lieka po alaus gamybos, kepa, panašios drumzlės ir pas jus turėtu būti po giros, jose gausu B grupės vitaminų. O jei ne kept tai turbūt galima pasilaikyti kitos partijos raugo pradžiai.

Galima ir kmynų, ir metų

Galima ir kmynų, ir metų giros pasigamint. Tikrai geras dalykas. O nuosėdų į klozetą pilt nebūtina- kai kepu duoną ar pyragą, sudedu tešlon, ten gi tos pačios mielės. Jei kepimui nereikia, galima išpilt į komposto krūvą. Paspartina ten irimo procesus.

Gira

o tos obuolių sultys gali būti virintos ar reikia sviežių?

Užrūgsta ir kaitintos

Užrūgsta ir virintos. Iš kur žiemą imsi šviežių? Parsinešu iš rūsio bambalį, nespėju laiku išgerti, ir jis užrūgsta. Niekada neišpilu. Raugintomis sultimis galima rūgštinti barčius ar kopūstų sriubą, salotas, galima jose užmerkti mėsą šašlykams. Galima ir išgerti kaip sulą. Kad rūgtų greičiau, galima įmesti džiovintų razinų. Jeigu būčiau alkoholikas, įberčiau dar ir ukraus, atsirastų daugiau alkoholio ir traumuotų smegenis. Tokia trauma - alkoholiko džiaugsmas.

Beje, alkoholio atsiranda ir taip, tai neišvengiamas rūgimo produktas, kaip ir anglies dvideginis. Tačiau natūraliose sultyse jo ne ką daugiau kaip raugintame piene.