Paskubėkite prisileisti sulos

Kategorijos: 

Atšilus orams, pradėjo bėgti beržų ir klevų sula. Jeigu netoli namų turite nemažą beržyną, galite prisivarvinti tiek sulos, kad jos užteks ir vasaros karščiams. Rauginta sula - labai gaivus ir sveikas gėrimas, kuriam paruošti nereikia nei didelių žinių, nei brangios įrangos.

 

Skylę sulai gręžti miškininkai kažkodėl pataria šiaurinėje medžio pusėje. Šiaurinėje - tai šiaurinėje. Aš naudoju 10 milimetrų grąžtą - tik toks telpa į buitinį akumuliatorinį gręžtuvą, o platesnės skylės nė nereikia. Nereikia skylės ir labai gilios - penkių centimetrų per akis.

 

Medinį latakėlį labai paprasta pasidaryti iš paprasčiausios lazdos. Nestoru grąžtu išilgai pagaliuko išgręži skylę, padroži kiek, kad būtų smailesnis ir jį lengviau būtų įkaltiti į medį. Aš latakėliui skylę gręžiu įsitrižai, maždaug 45 laipsnių kampu, o latakėlyje padarau nedidelę įpjovą. Ant tokio latakėlio galima jakinti banbalį - jis užstringa ir nenukrenta žemėn. Į tokį indą sulą bėginti daug patogiau, negu į kokį kibirą ar stiklainį - neprikrenta musių ir kitokių vabalų, o jei naktį, atšalus orui, sula sušąla į ledą - nieko baisaus, plastikinis indas neskyla.

 

Anksčiau žmonės sulą raugindavo medinėse statinėse, ant viršaus pripildami avižų ar kokių kitų grūdų. Sudygę grūdai sulos paviršiuje sudaro velėną, kuri nepraleidžia oro ir apsaugo sulą nuo perrūgimo. Be to, nuo grūdų sula įgauna giros skonį. Tačiau sulą galima užsiraugti ir paprasčiau - be statinės ir be grūdų.

 

Aš ją pilu į sandarų plastikinį kibirą, kurio dangtyje esu įstatęs žarnelę. Labai svarbu, kad į rūgstančią sulą nepatektų oro - pasigamins actas. Žarnelės galą įmerkiu į stiklinę su vandeniu. Kai sula ima rūgti, pro žarnelę išeina susidariusios dujos, o deguonis į vidų negali patekti. Tokiu būdu yra rauginamas ir vynas. Jeigu norite giros skonio, galite primesti duonos plutų arba grūdų. Kiti beria razinų (sula nuo jų greičiau rūgsta), o stiprumo mėgėjai dar įpila cukraus ir pasigamina tokį pusiau vyną. Kuo daugiau cukraus, tuo daugiau atsiranda alkoholio.

 

Klevų sula yra saldesnė už beržų, todėl rauginta turėtų būti stipresnė. Tačiau klevų Lietuvoje auga mažiau, iš jų bėga mažiau sulos, todėl paprastai išgeriama nerauginta.

 

Vaistažolių knygose rašoma, kad beržų sula yra labai sveikas daug vitaminų turintis gėrimas, ypač naudingas inkstams. Suloje yra 0,5-2 % sacharidų (gliukozė, fruktozė), organinių rūgščių, vitaminų C, PP, kalio, kalcio, geležies druskų ir daug kitų mineralinių medžiagų. Regulioja medžiagų apykaitą, bendrai stiprina ir valo organizmą, skatina audinių regeneraciją. Vartojama trūkstant vitaminų, sergant podagra, reumatu, osteochondroze, inkstų akmenlige.

 

Klevų suloje dar daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, tad šis gėrimas dar vadinamas skystuoju auksu. Klevų sulos sudėtyje esantis didelis fruktozės kiekis stabilizuoja cukraus kiekį kraujyję ir taip smaližiams sumažina saldumynų potraukį. Arbatinis šaukštelis klevų sulos gali pakeisti lygiai tokį pat kiekį cukraus. Ši sula tiks ir į rytinės kavos ar arbatos puodelį, o vaisinis jogurtas su šiuo gardumynu bus dar skanesnis.

Tinkama gėrimui sula pradeda bėgti, vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4-6 C, tokia sula bėga 1-2 savaites. Klevai sulą ima duoti maždaug savaite anksčiau, nei beržai. Tačiau beržų sula bėga ilgiau - iki pasibaigia žemės įšalas.

Sulos bėginimas medžiui nei kiek nepakenkia - svarbu po to užkalti skylę mediniu kaiščių, kad į medį neįsimestų puvinys. Miškininkai teigia, kad iš vieno medžio sulą galima sėkmingai bėginti kad ir 10 metų.

Beržų sulą gerdamas paprastai maišau su obuolių sultimis ir užsiraugiu jos tiek, kad užtektų iki naujo obuolių derliaus. Ilgiau raugintą sulą laikyti žinovai nepataria.

 

Skanaus jums gėrimo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Išilgai pagaliuko išgręžti nestorą skylę yra visai nesunku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Latakėliui skylę gręžiu įstrižai, jame peiliuku padarau nedidelę įpjovą, kad bambalis galėtų persikreipti ir užstrigti.

 

Na štai, bambalis laikosi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skylę sulai bėginti miškininkai pataria gręžti šiaurinėje medžio pusėje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sulai raugti nebūtina turėti medinę statinę - tam tinka bet koks sandarus indas, kad ir plastikinis kibiras pienui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarai

dėl sulos rauginimo

Ačiū už patarimą dėl sulos rauginimo. Bandžiau keletą kartu raugti senoviniu būdu
atvirame inde, užpilant grūdų. Tai nesudygdavo, tai prastai sudygdavo ir rezultatai
išties buvo nekokie. Manau čia turėtų gautis garantuotai.

del rauginimo

o tai saltai reikia laikyti visa sita kibira ?

Aš laikau rūsyje

Aš nenoriu, kad užrūgtų greitai, nes sulos laikau visai vasarai, kol prasideda obuolių sultys, tai laikau rūsyje. Laikant šiltai per ilgą laiką sula perrūgtų, o man labai rūgšti nepatinka.
Jeigu nori, kad sula užrūgtų greičiau, laikyk ją šilčiau.

o vynas...

O gal zinote paprasto sulos vyno recepta? Nes kiek susiradau, tai visi kazkokie itartini, raso, kad degtines reikia pilti, ar kazkokio vynuogiu koncentrato ir be to kad ilgai virti...

Dėk cukraus

Virti vyną? Nuo kada vynas verdamas?
Vynas rauginamas. Sula užrūgsta pati, be jokio priedo. Jei nekantrauji ir nori greičiau prisigerti, dėl vyno mielių arba džiovintų razinų. Kad trenktų į galvą, dėk cukraus. Cukrus rūgimo metu virsta į etilo alkoholį. Kuo daugiau dėsi cukraus, tuo jis bus "geresnis", t.y. geriau trenks per stogą. Be cukraus rauginta sula alkoholio kaip ir neturi, alkoholikams ji tikrai netiks.

Ar verta grezioti plonus (iki

Ar verta grezioti plonus (iki 15 cm berzus? Mat pas mus arciausiai eglynai ir subrendusiu berzu beveik neimanoma rasti :(

Bėga ir iš jaunesnių

Mano beržyne daugybė storų, tai plonųjų negręžiu. Bet ir iš plonesniųjų sulos bėga, sykį esu mėginęs iš smalsumo. Svarbu po to užkalti pagaliuku skylę, kad neįsimestų puvinys, ir jaunas medis nežūtų.

Čia jau alus :)

Jūs pateikėte alaus gaminimo receptą :D Galvoju taip, kad kol sula dar nesurūgus, tai ji yra sula. O kai surūgsta, tai jau pasikeičia ir žodis, iš kitos pusės - alus. Taip visi nuo seno turėjo žinot, o po to kažkokie sugalvojo nesąmones, kažkokį myž... alum vadint pradėjo... Po to jį ir gert... Juokaučiau, bet tai kas įrodys, kad yra ne taip?

Tegu būna alus...

O kam įrodinėti? Sulą žmonės nuo seno raugina. Jei nori, gali vadinti alumi. Svarbu susišnekėti. Ar tu pavadinsi alumi, ar rauginta sula, nuo pavadinimo gėrimas labai nepasikeis. :)

Sulos leidimui pasibaigus

Pasibaigus sulos leidimui keurymės giliai užkalti nerekomenduojama.Gaunasi kaip svetimkūnis,juk kalasi skersai medienos.Gražto 10-12mm.storio pilnai užtenka.Tokia skylė greičiau užsitraukia.O kaištis įkalamas apie 2cm.į medieną.Toks trumpas kaištis uždaro keurimę,per vasarą išdžiūsta ir iškrenta.