Štai keltas rūkytų grybų. Rudi, kvepiantys, išlaikę formą, tik labai išdžiūvę ir sumažėję. Puikus dzūkų išradimas rūkyti grybus!
Anksčiau juos džiovindavau parabolinėje džiovykloje, bet dabar labai mažai saulės. O rūkyti - dar paprasčiau. Jeigu turi šalia kamino įsitaisęs rūkyklą. Kūreni ugnį, verdi valgyti, šildai vandenį, o rūkykloje dar rūksta gybai. Ir lašiniai, jeigu jų turi...
Rūkyklą galima pasidaryti iš dujinės viryklės orkaitės. Antrame aukšte dujinę viryklę pastačiau šalia kamino ir išpjoviau orkaitėje dvi skyles. Pro vieną skylę dūmai įeina, o pro kitą išeina. Viskas. Tiesa, dar reikia padaryti, kad dūmai, kildami kaminu aukštyn, turėtų užsukti į rūkyklą, o tik po to galėtų kilti aukštyn. Orkaitėje vietoje kepimo skardų sudedi storos vielos tinklelius. Juos labai lengva suvirinti. Štai taip viskas atrodo:
Beje, dujinės viryklės viršutinė dalis paliko neliesta. Ten ir toliau verdame valgyti. Rūkymas ir virimas netrukdo vienas kitam. Orkaitė yra sandari, nepraleidžia dūmų, be to, ji neblogai apšiltinta, o tai irgi svarbu. Jeigu skardinė rūkykla būtų neapšiltinta, joje žiemą nuo kondensato padidėtų drėgmė, ir gaminiai džiūtų prasčiau.
Komentarai
Super rūkykla
Puikus senos dujinės viryklės panaudojimas. Vis geriau nei išmesti. O čia dar papildoma nauda. Super.