Beržų sula su citrinomis

Kategorijos: 

Šitą raugintos sulos receptą sužinojau iš vienos dzūkės, kai mes su Vincu pas ją montavome saulės kolektorius. Karštą vasaros dieną nulipę nuo stogo, tą gaivų gėrimą maukėme kibirais.

Sula patogiausia raugti 5 litrų bambaliuose, nors galima ir kitaip. Recepras - būtent tokiam bambaliui. Supili šviežią sulą, įmeti kelias razinas ir šaukštą cukraus (geriau ištirpinti prieš pilant). Rūgimui pagreitinti aš dar įpilu puoduką užraugtų obuolių sulčių - jas rauginu atvirame inde obuoliu actui pasidaryti. Bet labiausiai skonį ir kvapą praturtina citrinos sultys. Vienam tokiam bambaliui - viena citrina.

Labai svarbu, kad sultys užrūgtų greitai ir nespėtų įsimesti pelėsis ar kokios negeros, tarkim, puvimo, pakterijos. Todėl reikia laikyti šiltai, bet ne karštai. Kamščio negalima aklinai užsukti - nuo besikaupiančių CO2 dujų bambalis sprogs. Dangtelio reikia, kad vidun nepatektų oras, bet užsukit nestipriai, kad galėtų išeiti dujos.

Išrūgusią sulą dzūkė iki vasaros vidurio išlaikė rūsyje. Į rūsį nešu ir aš. Užsiraugiau beveik 100 litrų - iki naujo obuolių derliaus ir sulčiaspaudžio tikrai užteks.

Komentarai

O kas čia?

Kokio dar recepto? Juk parašytas.

Atsiprasau,apsijuokiau.

Atsiprasau,apsijuokiau. Kazkas buvo nutike kad aprasymas neatsidare. (trinkit)