Natūralaus raugo pyragas

Kategorijos: 

Šį sykį siūlau pyrago, kepto be jokių mielių ar sodos. Tešla - natūralaus raugo.

Tikriausiai visi esate girdėję, kad mielės - mirtini nuodai, kad mielinio pyrago užvalgęs nedvejodamas krisi negyvas.

Na, gal ne visai taip išsigandau, bet pradėjau galvoti: jeigu mielės atsirado XXa., o pyragus žmonės kepė nuo senų senovės, tai juk buvo kažkoks kitas būdas?

Tas būdas, žinoma, natūralus!

Aš juk naminę duoną kepu be jokių mielių. Tai kodėl tokiu raugu neužmaišyti kvietinių miltų pyragui?

Taip ir padariau. Antroje nuotraukoje matote indelį raugo, kurio užteko šitam pyragui iškepti. Tiesą sakant, nupyliau tik nuo viršaus skystąją dalį, o drumzles palikau kitam sykiui.

Rauginau 6 valandas. Pradėjau kepti - pyragas pasiuto dar labiau kilti. Tai ne pirmas mano pyragas, bet nė vienas nebuvo šitaip iškilęs. Natūralus raugas - jėga! Velniams tos mielės už pinigus, jeigu raugą pasidaryti nekainuoja nė cento?

Pyragą tyčia kepiau be nieko - be obuolienės, uogienės, be vaisių ar mėsos. Norėjau pažiūrėti, kokio skonio išeis tešla. Ar nuo natūralaus raugo nebus rūgštesnė?

Ne, jokio rūgštumo!

Vadinasi, toks pyragas gali būti ir saldus, ir su mėsa.

Beje, tuo pačiu raugu pasidariau ir giros, kurią matote taurėje. Supyliau tą indelį į trilitrinį, užpyliau obuolių sulčių, H20, dar įvariau kelis šaukštus rupių ruginių miltų ir viską gerai išmaišiau. Padėjau šiltai - antrą dieną gira. Velniams tos coca colos?
Dabar supratau, kaip stipriai buvau apmautas. Juk aš tikrai tikėjau, kad be mielių ar sodos pyrago iškepti yra neįmanoma! Kaip ir skalbti neįmanoma be skalbimo miltelių, nors šalia pilna pelenų, iš kurių gali dykai prisidaryti dar geresnio ir visai nenuodingo šarmo, o iš to šarmo, pridėjęs taukų - dar ir puikiausio muilo.

Aplink  visis siūlo tik pirkti, pirkti ir pirkti.

Reklama veikia tarsi hipnozė.

 

Komentarai

Alutis

Petrai, puikus dalykai, o kodel nepasigaminus ir tokio daigto kaip gardaus naminio alucio? (komercinė reklama išvalyta - P.D.) Kiek galima moketi beprotiskus pinigus ypac paskutiniu metu uz valdiska slamsta kuri pasigaminame naturalu, ekologiska ir pusdarmavia savikaina..?

Nuodai ekologiški?

Manau, alkoholikas už alutį, vynelį, spirituką ir kitą mėšliuką gali mokėti dar ne tiek. Aš jau seniai nebe aplokoolikas, manęs tokiais pigiais triukais nesuviliosi.
Ekologiškas alus? Ar tu alų darysi iš salyklo, ar iš fekalijų, C2H5OH vis tiek bus nuodas, o nuodai niekada nebus ekologiški. Vadinti nuodą "ekologišku" yra šlykščiausia marketingo apgaulė.
Šitie marketingo niekšelių fokusai čia nepraeis. Eikite į komercinius tiklalapius, mokėkite pinigus ir ten reklamuokite savo brudą.

Labai gerai Petrai tegu

Labai gerai Petrai tegu nesibrauna čia su tais nuodais. Alkoholis ir lieka alkoholiu.

Raugas

Mielės yra vienos rūšies vienaląsčiai grybai, kurie valgo cukrų ir gamina CO2 dėl to pyragas ir kyla gira rūgsta, naminis raugas yra vienaląsčiai grybai kurie gyvena jūsų namuose, tarp jų gali pasitaikyt ir mielių, jie yra įvairių rūšių, ir kiekvienuose namuose gyvena kitokie, dėl to pyragai pagal tuos pačius receptus gaunasi kitokie skirtinguose namuose :)

Pagal kokias teorijas

Pagal kokias teorijas teigiate kad alkoholis nuodai? Pagal is saves isgalvotas? Nedidelemis dozemis, po butelį ant galvos, alkoholis veikia teigiamai ir tai yra irodyta moksliskai, turiu pažįstamą daktarą, kuris man pataria išgerti nuo peršalimo, pavargimo ir kepenų cirozės. Italai maziausiai serga sirdies ir kraujagysliu ligomis del to kad vartoja vidutiniskai po litrinę taure vyno pries valgi ir dvi litrines taures po valgio. Alkoholis buvo vartojamas ne tik senu senoveje bet dar naujaisiais sumeru laikais ir jo teigiamas poveikis seniausiai pastebetas,ypač rytais, kai burna džiūsta o rankos dreba. O jei zmogus nesugeba saikingai vartoti po butelį ant galvos tai dar nereiškia, kad aš esu alkoholikas!

alkoholis/ nealkoholis

organizmas kiek reikia pats pasigamina to reikalo, o jei pradedi gerti nustoja gaminti ir reikalauja vel kad gertum , va jums ir amzinas variklis, Petras teisus, nera ko reklamuoti, kam labai reikia lai geria , gaminasi, bet cikiai sau, o ne su pasiūlymais atsigerti kas dien, beje antikos laikais vyna stipriai skiesdavo, vynas ten daugiau vandens dezinvekcijos funkcija turejo....

Šalutinis produktas

Tiesą sakant, organizmas negamina alkoholio jokiems savo "poreikiams". Organizmas jį tiktai šalina. Nedidelius kiekius jis pašalina be problemų. O atsiranda alkoholis kaip šalutinis produktas. Tarkime, rūgimo metu, angliavandeniai skyla į alkoholį ir CO2. Jeigu alkoholikai sako, kad organizmas gamina alkoholį, tai jie turėtų sakyti, kad jis gamina dar ir fekalijas bei šlapimą.

Taip, kliedesiai

Taip, žinoma, apie alkoholio naudą yra alkoholikų kliedesiai.

Paprasčiausias pyragas

Aš nemoku kepti mandrių pyragų, visas pyrago gražumas yra tik dėl to, kad jis natūralaus raugo ir labai iškilęs. Natūralaus raugo tešla kyla daug geriau, negu mielinė, nesijaučia mielių (tiksliau - mieles dedamų nuodų) skonio.

Į savo pyragus pilu išlydytus karštus kiaulės taukus, įkulu kelis kiaušinius... Jeigu be įdaro, jis toks ir būna. Jeigu noriu saldesnio, įmaišau razinų, džiovintų abrikosų, obuolių dar ko nors. Nieko mandraus aš nemoku.

sveiki tikrai susidomejau ir

sveiki tikrai susidomejau ir nekantrauju si pirago recepta isbandyti.gal galite paaiskinti kaip ta rauga pasigaminti kokiu produktu kokiais kiekiais reikia?kiek rauginti?dekui

Rupūs miltai užrūgsta patys

Na, tai labai paprasta. Imi pusę stiklinės rupių ruginių miltų, užpili pusę stiklinės šilto vandens, išmaišai ir padedi šiltoje vietoje. Kitą dieną pamaišai. Dar kitą dieną raugas gatavas. Jo beveik stiklinė. Jeigu raugo reikia daugiau, gali jo prisiauginti. Pili antra tiek miltų ir antra tiek vandens. Išmaišai, o kitą dieną jau turi dvi stiklines raugo. Tai labai daug, jo užteks laaaabai dideliam kepalui. Bet jeigu raugo nori dar daugiau, vėl pilk antra tiek, po pilna stiklinę miltų ir vandens. Ir taip gali varyti be galo, vis padvigubindamas raugo kiekį.

Galima daryti ir kvietinių miltų raugą. Svarbu, kad tie miltai būtų RUPŪS. Rupūs miltai aplipę natūraliomis mielėmis, o nuvalyti, valcuoti jų nebeturi. Užpili rupius miltus šiltu (ne karštu!) vandeniu, ir jie per dieną - dvi užrūgsta patys.

o kaip toliau, kai raugas

o kaip toliau, kai raugas isruges. kiek deti miltu, cukraus i pyraga? Aciu uz atsakyma.

Maišyk tešlą

Kai raugas gatavas, pilk jį ant miltų ir maišyk tešlą. Pusę litro raugo supilu ant 6 samčių miltų, bet tai nėrą privaloma taisyklė. Jeigu bus raugo mažiau, miltų - daugiau, tešla kils ilgiau. O cukraus gali visai nedėti - tai skonio reikalas. Aš kartais,kai turiu, įveriu razinų, džiovintų abrikosų, dar kokių vaisių. Čia jau kūryba. Nesu didelis kulinaras - paprasčiausiai papasakojau, kaip pasidaryti natūralaus raugo ir juo pakeisti nuodų primaišytas mieles.

Aciu Jums labai. Butent tokio

Aciu Jums labai. Butent tokio pyrago recepto ieskojau, kur be mieliu ir cukraus. Bandysiu kepti. Tikiuosi pavyks :)

Labai susidomejau siuo

Labai susidomejau siuo pyragu. Bet koks tikslus receptas? Kiek ir ko deti? Ir kuom butu galima pakeisti kiaules taukus, nes ju tikrai neturesiu. Aciu.

Skaityk komentarus

Paskaityk keliais komentarais aukščiau. O vietoj kiaulės taukų gali dėti bet kokius kitus riebalus - sviestą, aliejų.

pyragai

Aš rauginius pyragus ir bandeles jau seniai kepu, galima imti bet kokį mielinį receptą ir keisti raugu, aišku, jei mokat tą padaryti iš akies:) Raugintos tešlos pyragai turi dar vieną privalumą palyginus su mieliniais - daug ilgiau išlieka švieži, nesužiedėję, galėsit valgyt visą savaitę:)