Šatros - pigiausias kuras

Kategorijos: 

Susmulkintos šatros - tai pats pigiausias ir mažiausiai darbo reikalaujantis kuras, kokį esu turėjęs.

Daug lengviau, negu su malkomis. Su malkomis kaip? Medį nupjauni, supjautai gabalais, parsiveži, skaldai į pliauskas, krauni į rietuves džiūti. Oho, kiek sykių jas kilnoji! Su šatromis viskas paprasčiau. Nupjauni ir mali. Drožlės pačios subyra į tinklinius maišus. Parvežei, sumetei į krūvą daržinėje ir tegu laukia žiemos.

Maišams vežti seniai turiu pasidaręs tokią prie mašinos kabinamą priekabą kalamaškę - prikabinu ją prie žoliapjovės - traktoralio. Tuo traktoraliu į mišką ir šatrų smulkintuvą nutempiu.

Smulkintuvas nėra pigus - už jį paklojau pusantro tūkstančio. Užtat koks patogumas! O šatros tai juk nekainuoja, krūmai miške auga ir auga, nespėju valyti apie tvenkinį. Anksčiau tas darbas naikinti krūmus atrodė toks beprasmis! Dabar - visai kitas ūpas. O medžiai tegu stovi - vaikai, anūkai galės nusikirsti.

Komentarai

Taip Petrai, su jumis sutinku

Taip Petrai, su jumis sutinku. Man labai gaila būna matyti kai šakas laiko šiukšlėm ir degina tiesiog, laužo kruvoja. Arba būna net drėbulines malkas degina kruvomis dėlto, kad atseit jos nekaitrios, bet juk tai energija, nesvarbu kiek jos malkoja yra. jei taip visi suprastu kaip jūs, tai daugiau medžiu liktu gamtoja. aš pats smulkinu šakas ir pradiniam uždegimui kieto kuro katile idedu pusmaiši. labai greit pečius išyla.

O kaip tuos šakų maišus

O kaip tuos šakų maišus supilti į krosnelę? Ar pilti kastuvu ir paskui laužą ant jų kraut, ar čia tinka tik kieto kuro katilams, kurie kraunami per viršų?

Perdarėme seną viryklę

Mes su Vincu perdarėme seną viryklę, dabar tų kapotų šatrų galim pripilti du kibirus po 30 litrų. Dega labai ilgai, apie penkias valandas. Galite pasižiūrėti:

http://petrasdargis.lt/rasiniai/senas-pecius-tapo-modernus

Šiemet išbandžiau kitą kūrenimo būdą. Į drožles susmulkintomis šatromis pripilu per viršų metalinę krosnelę ir padegu nuo viršaus. Telpa vienas 30 litrų kibiras. Tiesa, krosnelė irgi šiek tiek perdaryta - išimta iš vidaus sklendė, o ant viršaus uždėtas reaktyvinis ekonomaizeris. Su tokiu ekonomaizeriu labai gera trauka, jis įtraukia į vidų liepsną ir sudegina dūmus. Kūrenti šatrų drožlėmis labai patogu ir efektyvu.

Kaip atrodo krosnelė su reaktyviniu ekonomaizeeriu, galit pasižiūrėti čia:

http://petrasdargis.lt/rasiniai/reaktyvinis-ekonomaizeris-taupo-malkas-i...