Reaktyvinis ekonomaizeris taupo malkas ir didina kamino trauką

Kategorijos: 

Kaip ataušinti kamino dūmus ir neprarasti jų traukos? Tai - bene pats didžiausias galvos skausmas ekonomaizerių konstruktoriams. Mes su Vincu išbandėme kelis variantus, ir pagaliau pavyko. Vandeniu aušinami kamino dūmai ne tik nepraranda traukos - ji net padidėja. Savo ekonomaizerį uždėjome ant paprasčiausios ketaus krosnelės, bet jį būtų galima montuoti ir prie standartinio šildymo sistemos katilo, židinio kapsulės, surinkti vėjais leidžiamą šilumą, subėginti į indą plytų mūrą ardantį kondensatą, o į kaminą paleisti ne tik atvėsintus, bet ir sausus dūmus. Šis ekonomaizeris veikia be ventiliatoriaus. Iš esmės tai turbina, kuri pati siurbia iš pečiaus dūmus ir stumte stumia į kaminą. Kuo labiau aušini dūmus, tuo didesnė trauka. Paradoksas, ar ne?..

Viskas slypi už šitos paveiksliukais apdėliotos skardos. Skardinis cilindras - tai dar ir karšto oro kolektorius. Jis surenka įkaitusį orą, kurį ortakiais paleidžiu į kitus kambarius bei obuolių džiovyklą. Nedidelė krosnelė kaitina šildymo sistemos vandenį, ortakiais šildo kelis kambarius ir tarnauja kaip viryklė bei kepykla.

Nuogas ekonomaizeris atrodo štai taip:

Kaip jį pasidaryti?

Geriausia tam panaudoti senus dujų balionus. Mano bičiulis Deimantas Vilniaus sąvartyne rado du skirtingo skersmens, kad jie galėtų tilpti vienas į kitą. Štai dabar plonesniojo baliono gale jis pjauna skylę:

Į Deimanto išpjautą skylę įkaliau neilgą, gal 20 cm ilgio 18 cm skersmens ugniai atsparaus vamzdžio galą, o Vincas privirino:

 

Siaurasis balionas bus kamino dūmų turbina. Skylė jo gale - dūmams įeiti. Dar reikia skylės jiems išeiti. Be to, labai svarbu nuo turbinos nuvalyti dažus - nuo aukštos dūmų temperatūros jie sviltų.

Dabar laikas sutvarkyti storąjį dujų balioną, kuris bus vandens šildytuvas. Viename jo gale reikia išpjauti skylę, įvirinti vamzdelius vandeniui įeiti bei išeiti. Skylė turi būti tokio skersmens, kad į ją tilptų siaurasis balionas, kuris nuo šiol bus kamino dūmų turbina. Labai svarbu gerai suvirinti siūlę, jungiančią du balionus:

Štai mūsų agregatas beveik baigtas. Dabar į jį reikia įkišti ugniai atsparų dūmtraukio vamzdį. Vamzdis turi eiti beveik iki pat turbinos viršaus, paliekant nedidelį tarpelį. Tarpelį reikia skaičiuoti pagal dūmtraukio skersmenį. Dūmtraukio skersmenį turi atitikti ir turbinos plotis. Jeigu turbina bus per siaura, o tarpelis iki viršaus per mažas, nukentės trauka. Be to, labai svarbu dūmtraukio vamzdį apšiltinti, kad juo kildami dūmai nespėtų labai ataušti - vėsti jie turi krisdami žemyn ir sunkėdami. Mes dūmtraukio vamzdį apsukome cinkuota skarda, palikdami kelių milimetrų oro tarpą. Tada jį paprasčiausiai įmovėme į turbinos vidų:

Dabar laikas statyti mūsų ekonomaizerį ant krosnelės, prijungti prie kamino, šildymo sistemos, o ant viršutinio vamzdelio, pro kur išeis karščiausias vanduo, pritaisyti Vinco sukonstruotą elektroninį valdiklį. Šį valdiklį jis sukūrė saulės kolektoriams, bet netrukus įsitikinome, kad jis tinka ir šildymo sistemoms. Valdiklis lygina katilo ir šilumokaičio temperatūrą. Vos tik katile vandens temperatūra pasidaro keliais laipsniais aukštesnė nei šilumokaityje, valdiklis įjungia cirkuliacijos siurblį. Tai daug efektyviau už didelį žingsnį ir paklaidą turinčius mechaninius šilumos reguliatorius (termostatus).

Štai ir viskas. Vos tik užkūrėme ugnį, rezultatas pranoko visus lūkesčius. Trauka atsirado iškart, vos tik pradėjo degti prakuras. Kūrenti galima atviromis durelėmis. Kuo daugiau oro duodi, tuo didesnė trauka - pasigirsta reaktyvinėms krosnelėms būdingas ūžesys, oro srautas ima traukti liepsną į dūmtraukį. Kitu atveju taip kūrenti būtų tikra beprotybė, bet čia liepsna kaitina vandenį. Išsivirėme puodą sriubos, išsikepėme pyrago (užvožus kepimo skardą didesniu puodu, išeina puikiausia orkaitė) ir jau turime šimtą litrų karščiausio vandens! Akivaizdu, kad žiemą, kada krosnelė degs ištisai, šilumos vandeniui būtų per daug - dalį jos teks paleisti į radiatorius. Ir visa tai - be papildomo kuro, išnaudojant tik tą šilumą, kuri būtų be jokios naudos išėjusi pro kaminą!

Didžiąją šilumos dalį paima šildymo sistemos vanduo, bet jos dar lieka ir ortakiams. Vieną ortakį nuvedžiau į obuolių džiovyklą, kurią susikaliau iš medžio drožlių plokštės. O Deimantas ant skardinio kolektoriaus dar pasidžiovė kojines. Kojines, kaip ir paveikslėlius, jis prikabino magnetais. Laiko puikiausiai. Taigi dabar paprasčiausia ketaus krosnelė kaitina vandenį, šildo orą keliems kambariams, kepa pyragą, džiovina obuolius ir deimanto kojines:

Dabar pamėginkime išsiaiškinti, kaip veikia šis ekonomaizeris, kurį nusižiūrėjau nuo reaktyvinių krosnelių. Jis naudojasi fizikos dėsniu, kurį žino ir mokinukai: karštas oras yra išsiplėtęs, todėl lengvesnis, o šaltas - labiau susitraukęs ir sunkesnis. Taigi karštas oras pats kyla aukštyn, o atvėsęs jis krenta žemyn. Pasinaudojant karšto bei atvėsusio oro svorio skirtumais, galima sudaryti labai stiprią trauką. Reaktyvinėse krosnelėse kamino dūmai paprastai aušinami oru, aš pamėginau aušinti šaltu vandeniu. Aušinimas vandeniu yra daug kartų efektyvesnis. Štai schema:

Punktyrais parodytos turbinos ir dūmtraukio sienelės, rodyklės rodo dūmų kelią, kaip jie kyla aukštyn dūmtraukiu, atvėsę leidžiasi žemyn turbina ir išeina pro kaminą. Pro apatinį vamzdį į vandens šildytuvą įeina šaltas, pro viršutinį išeina karštas vanduo, Beje, šis prietaisas gali veikti ir be cirkuliacijos siurblio, tik ne taip efektyviai.

O kaip su turbinos valymu? Jeigu joje atsiras suodžių, apačioje išpjausiu uždaromą ir atidaromą valymo angą. Kondensatui išbėginti išgręžėme skylę ir uždarėme ją, įsukdami varžtą:

Mūsų ekonomaizeryje kondensatas radosi tik pačioje pradžioje, kai dar buvo visiškai šaltas šildymo sistemos vanduo. Vėliau, pašilus vandeniui, aušinimas sumažėjo. Be to, mūsų įrenginys stovi ant krosnelės, įšyla ir nuo jos, temperatūra per aukšta rasos taškui susidaryti. Norint geriau ataušinti kamino dūmus, ekonomaizerį reikėtų patraukti nuo krosnelės, bet aš neturiu vietos. Pastačius tokį prietaisą šalia krosnelės, šildymo sistemos pečiaus ar židinio kapsulės ir aušinant jį šaltu vandeniu, visą kondensatą galima būtų subėginti į indą, o į kaminą paleisti visiškai ataušintus ir sausus dūmus.

Tai jau ketvirtas mano kurtas ekonomaizeris. Pirmąjį, patį paprasčiausią, mes su Vincu pasidarėme, į dūmtraukį įstatę 5 cm skersmens vamzdį ir paleidę juo šaltą vandenį. Prietaisas veikė, vanduo šilo, bet dūmtraukis kimšosi nuo suodžių, silpnėjo kamino trauka. Didžiausia bėda buvo tai, kad mes aušinome dūmus ir juos vertėme kilti aukštyn. Ataušę jie mieliau kristų žemyn. Antrąjį ekonomaizerį sukonstravome turbinos principu, bet dūmus aušinome oru. Trečiasis jau buvo aušinamas ir vandeniu, bet labiau oru, nei vandeniu. Aušinimas oru - ne toks efektyvus. Ketvirtarasis ekonomaizeris yra gerokai sudėtingesnis, bet sąnaudos atsipirks labai greitai - du sąvartynan išmesti dujų balionai man kainavo tik 90 litų. O darbas? Kūrybinis darbas - tai didelis malonumas, už kurį niekam nereikia mokėti.

Komentarai

ekonomaizeris

Labas

Koks turėtų būti orietancinis tarpelis tarp vamzdžio ir turbinos viršaus?

Dėkui

Tarpelis priklauso nuo vamzdžio storio

Tarpas tarp vamzdžio ir turbinos viršaus priklauso nuo vamzdžio skersmens. Jis neturi būti siauresnis už vamzdžio storį. Pirmiausia pagal formulę pasiskaičiuok vamzdžio skersmens plotą. Dabar reikia apskaičiuoti plyšio plotą, pro kurį iš vamzdžio eis dūmai. Jis lygus vamzdžio apskritimo ilgiui, padaugintam iš plyšio aukščio, kurį pavadinkime X. Plyšio plotas neturi būti mažesnis už vamzdžio skersmens plotą. Dabar sudarome labai paprastą lygtį:
X = vamzdžio skersmens plotas / vamzdžio apskritimo ilgis
Ar jau aišku?
Jeigu nesiryžtate skaičiuoti pats, praneškite vamzdžio skersmenį - apskaičiuosiu.

kokios temperatūros išeina dūmai į

Mielas išradėjau kokios temperatūros išeina dūmai į kaminą, klausiu dėl to kad jeigu kaminas izokern tai ten rašo min 150 c.

Dūmus aušinu

Nežinau, ką rašo tas izokern, bet aš tikrai nebeleidžiu 150 laipsnių. Sugadinau aukštų temperatūrų termometro daviklį ir negaliu pamatuoti, bet gerokai mažiau, nei 100 laipsnių. Užspjauni - nečirškia. Pridėjęs ranką galiu išlaikyti, bet neilgai. Gal koks 70 laipsnių.

Aukšta temperatūra leidžiama į kaminą dėl to, kad nesusidarytų kondensatas. Bet šitą problemą būtų galima spręsti protingiau, tarkim, kondensatą surenkant.

Patarkit

Pasidariau dumu ausintuva vandeniu. Labai kondencuojasi ekonomaizeris ir kaminas. Patarkit kaip galeciau surinkti kondencata is plytinio kamino.

Kondensatą reikia surinkti ne

Kondensatą reikia surinkti ne kamine, bet dar prieš kaminą, kol jis ten nepateko. Galėtumei atsiųsti to aušintuvo nuotraukų su visomis detalėmis. Dabar net neaišku, kas tai per aušintuvas ir kaip jis padarytas. Gal ką ir patarčiau.

Dar sugalvokit...

Dar sugalvokit, kaip elektros energijos pasigamint pusvelčiui iš tokio pečiaus arba saulės ar vėjo su minimaliom sąnaudom - išviso bus "amerika" :)

P.S. Į savo tinklaraštį galite iterpti "donate" (rėmimo, pinigu aukojimo nuoroda funkcija su saskaitos nr.) ir nors tautiečiai skūpūs ir biedni, bet tikrai manau atsiras kas pervestų vieną kitą litą, tamstai, už visos šitos info paviešinimą.

Fondo nėra

Nėra jokio fondo, turiu tik asmeninę Petro Dargio sąskaitą LT207180000023733400 AB Šiaulių bankas.
Jeigu atsirastų kokių savanorių rėmėjų, būtume su Vincu labai dėkingi.

Ekonomaizeris

Norint išvengti kondensato kamine, reikia daugiau atvėsinti dūmus ekonomaizeryje.
Kondensatas gali susidaryti ten kur dūmų temperatūra krinta nuo +100C iki 0C.
Dūmai nebeišlaiko savyje didelio vandens kiekio (įsisotinę vandens garai) krentant temperaturai ir drėgmės perteklius kondensuojasi.
Kondensacijos metu išsiskiriama papildomai šilumos. Karšti kaminai be kondensato yra šilumos švaistymas.

Reikia tik džiaugtis, kad susidaro kondesatas. Tai reiškia, kad dūmai atšala ir šiluma lieka patalpoje, jeigu kaminas nėra tik ilgas vamzdis lauke.

Realiai kondensatas susidaro dūmų temperatūrai krentant kažkur nuo 80 C iki lauko temperatūros.
Būtų įdomu pamatuoti temperatūrą kurioje jau pradeda kristi kondensatas.

Dūmų temperatūrai krentant 10 laipsnių nuo 50C iki 40C iškrenta ~45g vandens iš 1kg oro/dūmų.
Dūmū temperatūrai krentant 10 laipsnių nuo 30C iki 20C iškrenta ~17g vandens iš 1kg oro/dūmų.
Dūmū temperatūrai krentant 10 laipsnių nuo 10C iki 0C iškrenta ~2g vandens iš 1kg oro/dūmų.
Tendencijas supratote.
Kai temperatūra kris nuo 80C iki 70C gali iškristi ir daugiau kaip 400g kondensato iš to paties kiekio dūmų.
Žiūrėkite grafiką tinklapyje: http://en.wikipedia.org/wiki/Relative_humidity
Kuo žemesnė temperatūra į kaminą, tuo mažiau kondensato jame ir daugiau kondensato ekonomaizeryje.

Išvada būtų tokia - jeigu nenorite šiltinti mūrinio kamino, nenorite kondensato
kamine ir galų gale nenorite išleisti šilumos iš namų - jums reikia efektyvaus ekonomaizerio su didelio aukščio vandens šilumokaičiu,
kuris atvėsintų dūmus iki 50-40C (pvz.: grindinis šildymas su didele akumuliacinė talpa).
Didelė degimo kameros temperatūra padidins degimo efektyvumą, sumažins suodžių susidarymą ekonomaizeryje ir valymo dažnumą.
Gamybai panaudotas nerūryjantis plienas padidintų tarnavimo laiką, nes čia vyksta labai agresyvios cheminės reakcijos ir metalas greitai koroduoja.
95% kondensato susidarytų ekonomaizeryje, kur jis nekeltų problemų ir būtų lengvai pašalinamas (esant teisingai konstrukcijai).

Apie papildomą kondensacijos šilumą galėčiau pasakyti tiek, kad 2kW arbatinukas per 1 val. gali išgarinti iki 1,20 litro vandens.
Tai yra 1 litras kondensato papildomai ekonomaizeryje "pagamina" 1,6 kWh šilumos papildomai neatvėsindamas dūmų. Gal tai ir nėra labai daug, bet visgi.

Deginant "šlapias", tarkim 20% drėgmės, malkas atvirkščiai.
Sudeginus 1 kub.m. pušinių malkų (500kg medžio + 100kg vandens) prarandama 160 kWh šilumos,
bet efektyviame ekonomaizeryje didžioji dalis šių nuostolių gali būti sugrąžinta kondensato pavidalu,
bet degimo kameros temperatūra ir su tuo susijęs degimo efektyvumas butų mažesnis.

Kaip manote ar pirolizinės krosnys saugios (juose susidaro degios/srogios dujos)?

Kur gauti daugiau informacijos apie šiuolaikinių raketinių krosnių konstrukciją?

Ačiū, kad dalinatės informacija.

Jonas

Ačiū, Jonai, labai vertinga

Ačiū, Jonai, labai vertinga informacija!
Aš jau ir pats pastebėjau, kad mano ekonomaizeris nepakankamai ataušina dūmus - kondensatas susidaro tik pačioje pradžioje, kol šaltas šildymo sistemos vanduo. Bet jis labai greitai įšyla. Taigi turiu arba didinti akonomaizerį, arba pasidaryti kokią šilumos akumuliacijos talpą, kad ji neleistų sukilti temperatūrai. Jau išlošiu daug šilumos, kurią anksčiau leisdavau vėjais, bet galėčiau išlošti daugiau.

Dar turėčiau atsakyti į klausimą. Reaktyvinės krosnelės ir tokie ekonomaizeriai yra saugūs jau vien dėl to, kad jie visiškai sudegina dūmus ir nepalieka suodžių. Juk pailgėja degimo laikas ir išsilaiko aukštesnė degimo temperatūra. Liepsna įtraukiama tik į turbinos vamzdį, kur baigia degti. Tai daug saugiau, nei įprastiniai pečiai, iš kurių liepsna kartais įtraukiama į patį kaminą.

Visada, deginant malkas ar kokį kitą kurą, susidaro degios dujos - tik jos ir dega! Reaktyviniuose pečiuose tie du procesai sėkmingai atskirti ir skatina vienas kitą. Ar gali būti, kad smalkių susikaups turbinoje, ir ši sprogs? Manau, tai neįmanoma net teoriškai. Juk sprogimui, kaip ir lėtesniam degimui, yra reikalingos ne tik smalkės, bet ir deguonis. Labai panašiu principu, tik ne taip efektyviai veikia senieji dūmų aušintuvai - mūrinių pečių sienelės. Užgesus ugniai, jose irgi susikaupia smalkių, bet negirdėjau, kad sienelė kam nors būtų sprogusi. Ir dar. Piroliziniai pečiai iš malkų išskiria degias dujas, bet jų nekaupia, jas čia pat ir sudegina. Iš esmės tai tas pats degimas, tik efektyvesnis.

Kažką ne taip supratau..

Rašėte: "Tarpas tarp vamzdžio ir turbinos viršaus priklauso nuo vamzdžio skersmens. Jis neturi būti siauresnis už vamzdžio storį." reiškia tarpas toks pats arba didesnis už vamzdžio storį.
Mano kaminas 120mm.
pagal skaičiavimą gaunu:
plotas S=Pi*r^2=3,14*60^2
ilgis C=2*Pi*r=2*3,14*60
X=30mm
bet vamzdžio storis 120mm?
Ką ne taip supratau?
Ačiū už kantrybę.

Supratai teisingai

Paskaičiavai gerai. Tarpelis iki tavo turbinos viršaus turi būti ne mažesnis kaip 3 cm arba 30 mm.

Kam taip sudėtingai

Kam taip sudėtingai skaičiuoti tarpą?
Galima naudoti supaprastintą formulę.
X=r/2
(Pi*r^2/2*Pi*r=r/2)
Ar aš kažką ne taip supratau p. Petrai?

Tikrai taip!

Ačiū, Andriau, labai gerai supaprastinai lygtį! Man nė į galvą neatėjo atlikti tokį paprastą veiksmą. :D

Ir aišku, kodėl neatėjo- nes

Ir aišku, kodėl neatėjo- nes aiškinot esmę( reikia, kad pasibaigus vamzdžiui- dūmų keliui spindis nesusiaurėtų), o ne davėt nuogą formulę( daryk taip, nes aš taip sakau). Prašyčiau taip ir toliau. Esmę žinant, gali jau pasiskaičiuot kaip patogiau.

šaunus prietaisas!

Tikrai labai šaunus prietaisas! Malkų sutaupysite gerokai, gal net dvigubai?

O tarpelis gali būti per didelis, ar tai reikšmės jau nesudaro? Kas keičiasi jei gerokai didinam tarpelį?

O kaip su viršutiniu dangčiu? Ten turbūt jau ne tokia aukšta temperatūra, kad viršus pradegtų? Girdėjau, kad Rakietinių pečių problematiška vieta - viršus, pradega, o geriausiai tam tinka špižinis gatvės šulinio dangtis :)

Vanduo aušina geriau

Norint optimaliai išnaudoti šilumą, konstrukcija turi būti optimali. Per mažas tarpelis iki turbinos viršaus - nukentės trauka. Per didelis - trauka irgi mažės (per trumpas turbinos vamzdis, nuo kurio aukščio priklauso trauka), be to, ne visa šiluma pateks į svarbiausią tašką.

Raketiniai pečiai paprastai aušinami oru, todėl turbinos viršuje pakyla labai aukšta temperatūra - iki tūkstančio laipsnių ir daugiau. Maniškis ekonomaizeris aušinamas vandeniu, todėl tokios temperatūros niekada nepasieks. Turbiną padarėme iš storasienio baliono - mano amžiui turėtų užtekti. :)

O kiek sutaupysiu malkų? Matysim. Skaičiuosiu pavasarį, lyginsiu.

o dvigubas degimas?

Tai nepasiekiate dvigubo degimo, jei temperatūra tiek nepakyla?
Gal tada reikia pasigaminti ir raketinį pečiuką ir prie jo jungti šį ekonomaizerį ir tai būtų pats pats ekonomiškiausias šildytuvas? :)
Mąstau apie šamotinių plytų ir molio raketinį pečiuką su stiklo keramikos kaitlente viršutiniame taške, kad būtų pats efektyviausias būdas tiek maistui gamintis, tiek ir namus pasišildyti.

Vanduo neįkaista iki 1000 laipsnių

Tu nesupratai, apie ką aš kalbu. Aš kalbu apie aušinimą. Raketinis pečius irgi gali būti aušinamas vandeniu, tada turbinos viršus neįkais iki 1000 laipsnių. Kur tu matei, kad vanduo pasiektų 1000 laipsnių temperatūrą?
Taigi reikia skirti degimą ir aušinimą. Degimas baigiasi vamzdyje, nuo turbinos viršaus prasideda aušinimas.
Ketaus krosnelė nėra raketinė, bet kai duodi daugiau oro, liepsna įtraukiama į turbiną ir ten baigia degti. Beje, ši krosnelė dvigubą degimą pasiekia kitu būdu, bet tai - ne į temą. Dėl bendro išprusimo pasakysiu, kad dvigubas degimas pasiekiamas ne tik raketinėse krosnelėse.

O šiaip smalsu, gal

O šiaip smalsu, gal žinot:
dvigubas degimas prasideda nuo 1000 laipsnių?
kokioje temperatūroje ketus pradeda raudonuoti, spindėti nuo karščio?
ar toks švytėjimas jau reiškia, kad vyksta dvigubas degimas?

Kas yra ugnis?

Juodi kūnai (fizikos terminas) ima švytėti nuo 1000 laipsnių. Jeigu į krosnį įkiši vinį, ir ji paraudonuos - turi 1000 laipsnių. Bet dvigubo degimo gali nebūti. Dalis iš malkų išsiskyrusių dujų gali nesudegti kad ir dėl deguonies stygiaus. Ketaus krosnelėse dvigubas degimas pasiekiamas, atidarius viršutinį jos dangtį ir paleidus į viršutinę liepsnos dalį oro. Reaktyvinėse krosnelėse ( turbinos vamzdyje) pailginamas oksidacijos laikas, izoliuotame vamzdyje išsaugoma aukšta apie 1000 laipsnių temperatūra, o stipri trauka garantuoja pakankamą deguonies srautą.

Kaip sužinoti, ar prasidėjo dvigubas degimas? Išeikite lauk ir pažiūrėkite į kaminą. Jeigu dūmų nėra, viskas tvarkoj. Vadinasi, jie sudega. Jeigu dūmai nesudega, vadinasi kažko trūksta - temperatūros arba deguonies.

Norint užsiimti tokiais eksperimentais, pirmiausia reikia suprati, kas yra degimas. Oksidacija? Taip, labai greita oksidacija. O kas oksiduojasi? Malkos? Nesąmonė! Kieti ir skysti kūnai nedega, netgi benzinas - dega tiktai jo garai, kitaip sakant, dujos. Vadinasi, norint sudeginti malkas, pirmiausia jas reikia paversti dujomis. Tas procesas, kai įkaitusios, dar neužsidegusios, malkos ima smilkti, vadinamas pirolize. Kaitindami malkas (arba akmens anglį, durpes) be deguonies, galime pasigaminti degių dujų, o sudeginti jas vėliau ar toliau, tarkim, automobilio variklyje ar dujinėje viryklėje. Galime sukūrenti ir toje pačioje krosnyje, davę joms deguonies.

Iš tiesų krosnyje tai ir vyksta - pirmiausia iš malkų išsiskiria dujos, daugiausia - smalkės, o paskui jos jungiasi su deguonimi - sudega. Reaktyvinėse krosnelėse tie du procesai labai vykusiai atskirti ir papildo vienas kitą - iš pradžių, ties pačia anga, malkos pradeda smilkti, oro srautas smalkes varo tolyn į degimo kamerą, kur nuo aukštos temperatūros jos ima jungtos su deguonimi. Labai svarbu ir tai, kad reaktyvinėse krosnelėse liepsna nėra aušinama, kaip tai būna paprastose viryklėse ir tipiškuose šildymo sistemų katiluose, kur ugnis dega ir čia pat kaitina vandenį. Temperatūra krenta, ne visos dujos sudega, iš kamino veržiasi juodi dūmai - išlekia nesudegusi anglis. Dalis anglies pasilieka kamine suodžių pavidalu.

O reaktyvinėse krosnelėse pasiekiamas labai efektyvus degimas - sukūrenami ir dūmai. Sakoma, kad tokiu, kūrenant dūmus, būdu galima sutaupyti apie 40 procentų malkų.

Kita problema - surinkti degimo metu išsiskyrusią šilumą ir neišleisti jos per kaminą. Malkos - pigiausias kuras, bet ne toks pigus, kad jomis galėtume šildyti kiemą. Vis dėto didelė dalis iš malkų gautos energijos išlekia vėjais. Štai kodėl užsiimu ekonomaizeriais - jie ataušina kamino dūmus. Pasigaminęs reaktyvinį, pasiekiau ir kitą labai svarbų dalyką, apie kurį kalbėjau pradžioje - pagerėjo degimas.

Labai labai ačiū už tokius

Labai labai ačiū už tokius išsamius atsakymus! Puiku! Negaliu atsidžiaugti. Ir dykai ir net anonimiškai konsultuojate :)
Jau sukūriau savo "tobulo" pečiaus vaizdinį, dar kada nors pasitarsiu gyvai su brėžiniais ar bent telefonu :) Puikūs išradimai tie ekonomaizeriai. Kuo daugiau bus tokių Lietuvoje, tuo oras bus švaresnis :)
Beje, iki kiek laipsnių atvėsina dūmus jūsų ekonomaizeris, nematavote?

Tikriausiai 70

Deja, negaliu pamatuoti - sugadinau aukštų temperatūrų termometrą. Spėju, kad 70 laipsnių. Užspjovus nečirškia, bet rankos pridėjęs ilgai neišlaikysi.

Petrai, paaiskink

Ausindamas vandeniu zinoma efektyviau atausinsi dumus.O kaip su rasos tasku? Juk paduodamo vandens temperaturos nereguliuoji, kas reikalaujama kieto kuro katilams, kad jis nebutu vesesnis kaip 55 /60 laipsniu? Ar tu tiesiog neimi i galva kad (greiciausiai)gausiai nubegineja kondensatas? (sako jis neitiketinai greitai vercia rudyti betkokio storio metala)

Kondensato nerasta

Gal tu perskaityk, kas parašyta? Kondensatui nubėgti padariau specialią angą. Jo nėra. Matyt, turbinoje būna per aukšta temperatūra, kad jis susidarytų. Juk čia į vieną vietą visas krosnelės karštis pliekia kaip iš suvirinimo aparato. :)
Gali būti, toje vietoje, kur karštas oras liečiasi su metalu, metalo temperatūra būna gerokai aukštesnė nei 60 laipsnių. Nežinau. Užsiimti svetimomis prielaidomis ir baimėmis - ne mano“ reikalas. Nėra problemos, tai nėra.

O kaip su naudingumu?

Ar vesinant turbina nenutiks taip, kad nepilnai sudegs dumai?
Kuo daugiau vesinama vandeniu tuo daugiau silumos paimama is dumu bet..is kitos puses dumai nepilnai sudegs, nes mazes degimo temperatura ir malkos bus ne taip efektyviai panaudojamos (dalis virs smalkemis)? O kur rasti aukso viduri ir kaip geriau turbut bus aisku isbandzius.

Pirmiau mėgink suprasti paprastus dalykus

Kol kas tau nereikia ieškoti nei aukso, nei sidabro vidurio. Pirma pamėgink suprasti tai, kas parašyta. Kaip matau, dar neturi žalio supratimo, kas yra degimas, degimo kamera, o kur degimas jau pasibaigęs.

Visiems kitiems pasakau: iš tiesų turbinoje viskas yra atvirkščiai, negu čia mėgina aiškinti aukso vidurių ieškotojas. Kuo labiau aušini dūmus už degimo kameros, aušintuve, tuo didesnė trauka, tuo geresnis degimas. Man net keista, kad yra žmonių, kurie nesupranta esminio dalyko, kuris net iškeltas į antraštę.

Kaip del apsiltinimo?

Ar nereikia apsiltinti palikta kelių milimetrų oro tarpą kur dūmtraukio vamzdis apsuktas cinkuota skarda?
Gaminant treciaji ekonomaizeri jus siltinote.

Aciu

Šiltinti reikia

Aš šiltinau visą ekonomaizerių centrinį vamzdį. Kelių milimetrų (beveik centometro) oro tarpas ir yra šiltinimas. Jeigu tarpas didesnis, į jį galima kišti akmens vatos, dar paprasčiau ir pigiau - pripilti pelenų.

Beje. mano draugas Deimantas panašų ekonomaizerį ant tokios pat krosnelės pasidarė, visai nešiltinęs vamzdžio. Veikia, trauka gera. Bet ji būtų buvusi dar geresnė, jeigu būtų šiltinęs. Apie jo darbą bus parašyta jo skyrelyje "Deimantinis gyvenimas".

Dar ir dar karta atsiverciu

Dar ir dar karta atsiverciu skaitau is naujo ir zaviuosi paprastumu, efektyvumu. Taciau labiau besigilindamas suprantu kad tai "patobulinta burzuike". Kurios visgi vienas minusas islieka (jei nori sita sistema naudot busto apsildymui). Rekia pastuviai dirbti peckuriu.Mintis; gal realu pramastyti varianta pristatant automatizuota granuliu padavimo automata? Ka manai Petrai ar veiktu?

Ilgesniam degimui - didesnė pakura

Ekonomaizeris yra ekonomaizeris, jo nereikia painioti su jokiomis "buržuikėmis". Tai naujo tipo labai efektyvus kamino dūmų aušintuvas, kurį gali statyti ir ant "buržuikės", ir ant židinio kapsulės, ir ant bet kurios kitos pakuros. Kuo didesnės pakura, tuo ilgiau truks degimas.
Mano krosnelė nėra didelė. Eidamas gulti prikraunu ąžuolinių pliauskų, o žiemą per šalčius paryčiais turiu pakrauti dar. Žinoma, tai krosnelės minusas. Norint, kad ugnis degtų per visą naktį iki ryto, reikia didesnės pakuros.
Apie grąnules nemąstau, nes jos brangios, o aš visada ieškau pigiausio ir efektyviausio sprendimo. Dabar konstruoju pirolizinį pečių. Jį bus galima ne tik ilgam prikrauti - degimas irgi turėtų būti labai efektyvus. Efektyvus degimas ir efektyvus aušinimas - tai jau beveik idealu. Tikiuosi... :) Bet kol darbas nėra baigtas ir eksperimantu nepatikrintas, aš apie tai viešumoje nefantazuoju. Beje, piroliziniame pečiuje būtų galima kūrenti ne tik malkas, bet ir granules arba pjuvenas. Dėl pjuvenų šiek tioek abejoju, ar jos nesikištų... Matysim

Pirolizė

Labai idomu apie pirolizinį pečių bus sužinoti. Galvoju, gal galima pagerinti degimą reguliuojant oro padavimą, t.y. dalį oro paduodant prieš pakūrą, dali už pakūros (gal pirolizės efektas būtų), dar galima papildomai truputi šilumos izoliacijos ant krosnelės uždėti, kad degimo kameros temperatūra sukelti ir daugiau šilumos nuimti ekonomaizeryje. Pats esu pora eksperimentų daręs su šilumos nuėmimu iš išeinančių dūmų ir nuo krosnelės ignoruodamas dūmų sunkėjimą. Iš dalies veikė, bet trauka prastėjo, kaminas labai kišosi, gryžau prie malkų leidimo į kaminą. Paskaitęs apie jūsų ekonomaizerį vėl užsimaniau pakonstruoti, ačių už motyvaciją ir žinias.

Dūmtraukio vamzdžio ilgis

Laba diena,

kokį reikia daryti dūmtraukio su turbina aukštį? nuo ko tai priklauso?

Ačiū.

Vamzdis negali būti ilgesnis

Vamzdis negali būti ilgesnis už pačią turbiną. Manau, tai savaime suprantama. Kiek palikti iki turbinos vršaus, esu rašęs kituose komentaruose.
Kuo aukštesnė turbina, tuo geresnė trauka ir aušinimas.

Sveiki p.Petrai, kaip

Sveiki p.Petrai, kaip suprantu Jusu sukurtas ekonomaizeris-dūmų aušintuvas tinka montuoti ant "buržuikės" ar ant židinio kapsulės, kitaip sakant reikalingas "karštas dūmas",o dar geriau kad kažkiek i turbina patektu tiesiogines ugnies, kad turbinos-dumtraukio viršuje butu kuo aukštesne temperatūra-kadangi turi sudegti suodžiai,nes vėstantis dūmas turi buti švarus-kitaip turbina žsiterštu suodžiais. O ar butu galima toki ekonomaizeri primontuoti prie špižinio pečiaus- ViadrusU22(jei apie toki esat girdeje) -kad ekonomaizerio vekimas butu efektyvus, juk išeinantis dūmas iš pečiaus nebus toks karštas kaip iš špižines buržuikes. Dekoju

Turėtų veikti

Taip, toks ekonomaizeris veiks ir prie standatinio pečiaus. Nesvarbu, kad į jį pateks menkesnės temperatūros dūmai - aušinant temperatūrų skirtumai vis tiek atsiras, todėl trauka (stūmimas) bus. Taip, suodžiai tikriausiai nesudegs - gali nebeužtekti temperatūros. Bet ekonomaizerį išvalyti lengviau, nei kaminą. Manau, už ekonomaizerio gali susidaryti ir rasos taškas, o tai jau būtų visai puiku - pavyktų surinkti kondensatą, kol jis nepateko į kaminą. Reikėtų pamėginti, bet aš neturiu tokio pečiaus.

kaip išgarinti

kaip patartumėt išgarinti dujų balioną prieš jį pjaustant ir virinant?
Ačiū.

Išgaruos

Pats išgaruos, Bet jeigu nori greičiau, pripilk jį pilną vandens ir vėl išpilk. Dujų neliks nė gramo.
Beje, bjauraus kvapo, kuris dar ilgai liks balione, nereikia maišyti su dujomis. Propanas ir butanas neturi kvapo, todėl į juos yra maišoma smirdinčios medžiagos, kad žmonės iš jos kvapo galėtų suprasti apie dujų nuotiekį. Dujų seniai nėra, o kvapas lieka. Bailiems žmonėms jis ir toliau asociojasi su dujomis ir kelia prietaringą baimę.

Ačiū.

Atsargumas niekad gėdos nepadarys. Geriau paklaust.
Dar kartą dėkoju.

Smarvės pavadinimas

Smarvė vadinasi Tetraetilmerkaptanas. Jos pagrindinės savybės, pagal kurias kadaise buvo pasirinkta naudoti dujų odoravimui (sunku pasakyti kvėpinimui): į nieką gamtoje nepanašus kvapas, labai mažos koncentracijos kiekis reikalingas užuodimui, nedegios, nenuodingos, lengvai maišosi su metanu, butatu ir kitais 'tanais

Ramunas

Sveiki Petrai,

Jau savaite studijuoju jusu isradimus ir negaliu baigti zavetis tokia ismone ir nagingumu.
Ir as uzsidegiau noru patobulinti savaja Jotul krosnele jusu kurtu
ekonomaizeriu "3 kartos ".
Tik va, nei tokiu sugebejimu , nei galimybiu tokiems darbams neturiu. Noriu suzinoti, ar galetumete pagaminti toki patobulinima manajai krosnelei?
Beje, koks likimas treciojo ekonomaizerio ( su vandens talpa virsuje )?

Vanduo aušina geriausiai

Ekonomaizeris su vandens talpa viršuje veikia užtikrintai, bet šildė ir vandenį, ir orą, o man reikėjo tokio, kuris labiau šildytų vandenį. Šitą atidaviau savo geram draugui. Jis savo namelį šildys oru, o karšto vandens jam tereikia šilumokaičiui ir vonios gyvatukui. Jam - pats tas.

Pastarasis ekonomaizeris, apie kurį rašoma šiame straipsnyje, efektyvumu lenkia visus kitus mano darytus. Nėra geresnio šilumos nešiklio už vandenį. Argi palyginsi oru ir vandeniu aušinamus vidaus degimo variklius?

Praėjo du menesiai, ir paaiškėjo, kad ekonomaizeriui reikia daryti valymo skylę. Vandeniu aušinami dūmai palieka viduje suodžių. Valymas labai paprastas. Kondensatas nesusidaro, nes temperatūra būna pernelyg aukšta. Gal tik užkuriant krosnelę, pačiomis pirmomis minutėmis, kol vanduo aušintuve dar būna labai šaltas...

Aišku, mes su Vincu galėtume ekonomaizerį padaryti ir kitam. Tiesą sakant, keletą jau padarėme. Bet dėl to reikėtų tartis telefonu, kuris nurodytas po straipsniu. Juk neaišku, nei koks ekonomaizeris jums reikalingas, nei iš kokių medžiagų norėtumėte pasidaryti. Turime pasitarti.

Ramunas

Beskaitant kilo klausimas.
O kas gi vyksta su ekonomaizeriu dumais ir kondensadu, krosnele kurenant smilkimo rezimu ?

Nieko baisaus

Nieko baisaus nevyksta. Aš juk rašiau - traukos šis aušintuvas nestabdo, kondensato nerasta. Aušinant vandeniu, suodžių lieka. Aušinant oru, jų tikriausiai irgi atsiras, bet - po ilgesnio laiko. Reikia daryti su valymo skyle.

Suodžiai

Keistas dalykas, kad suodžiai susidarė, pagal visą idėją juk neturėtų. O ar negali būti, kad ten ne suodžiai (nesudegusi anglis) o pelenai, kuriuos pakėlė karšto oro srautas? Jei tikrai suodžiai, gal geriau būtų vietoj valymo skylės padaryti antrinio oro padavimo skylę vidiniame vamzdyje, kuriame vyksta degimas. Čia pagal dujų generacinio katilo veikimo principą - pirminis oro padavimas, kad malkos rusentų, antrinis - kad būtų pakankamai deguonies pirolizės metu išsiskyrusiom dujom sudegti.
Būtų puiku jei straipsniuką papildytumėt aprašymu ir nuotraukomis, kaip buvo padarytas priėjimas išvalymui.

Krosnelė truputį ne ta...

Taip, Andriau, pagal idėją suodžių neturėtų būti, jeigu tai iš tiesų būtų reaktyvinis pečius. Bet aš ekonomaizerį uždėjau ant ketaus krosnelės, kurios konstrukcija šiek tiek kitokia. Ji turi sklendę, kuri neleidžia liepsnos įtraukti į ekonomaizerio vamzdį. Matyt, padaryta specialiai, kad liepsna nepatektų į dūmtraukį. Liepsną įvaryti į turbinos vamzdį man pavyksta tik tada, kai įmetu smulkesnių pagalių ir kūrenu atviromis durelėmis, duodamas daugiau oro. Tada tikrai panašu į reaktyvkę.

Taigi naudojant reaktyvinį ekonomaizerį su šita krosnele, degimas nėra idealus, koks būna tikrose reaktyvinėse krosnelėse. Todėl ir suodžių susidaro. Tiesa, labai nedaug.

Vieną reaktyvinį oru aušinamą ekonomaizerį uždėjau ant paprasčiausio židinio ir pasiekiau idealų degimą. Liepsna be jokių kliūčių pateko į turbinos vamzdį, trauka pasidarė žvėriška, pasigirdo reaktyviniams pečiams būdingas ūžimas. Virš kamino dingo dūmai. Ten suodžių nebus - visa anglis sudega. Iš kur jų bus, jeigu nuo karščio ir paties ekonomaizerio spalva pasikeitė?

Taigi tokius ekonomaizerius būtų geriau naudoti su savadarbėmis, tarkim, mūrinėmis, krosnelėmis. Ir pigiau išeitų, ir degimas būtų idealus. Aš turėjau metalinę, tai nenorėjau išmesti. Dabar svarstau, kaip būtų galima nupjauti jos sklendės patį galą, kad liepsna netrukdoma galėtų patekti į turbiną, Jeigu tai pavyktų, turėčiau tikrai reaktyvinę krosnelę. Ko gero, atkristų ir valymo problema - juk visi dūmai sudegtų. Dūmų būtų tik pačioje pradžioje.

Kondensatas

Sveiki,

Patobulinau ir aš savo garaže buržuikę tokiu ekonomaizeriu.
Trauka tikrai pagerėjo, "burbulas" šyla labai greitai. Dar prikonstruosiu marškinius, kad pasiimčiau šiltą orą.
Tik ne visai sandariai užvirinau tarp baliono ir pajungimo vamzdžio į pečių.
Todėl po kelių minučių , kai užkuriu pečių per siūlę pradeda bėgti juodos spalvos vanduo.
Klausimas, galvoju užvirinti tą nesandarumą, o kondensatas kurianant turėtų išsigaruoti. Ar derėtų daryti atskirą išleidimą? Nes "apvilkus marškiniais" reiks galvot kokią palikti skylę, kad prieiti išleisti kondesatą.
Ačiū už patarimus.

Kondensatą surinkčiau

Kondensatą būtų geriau surinkti. Siūlę, žinoma, geriau sandariai užvirinti, o kondensatui išgręžti apačioje atskirą skylę. Kad būtų patogiau, gali įvirinti ploną vamzdelį, ir kondensatas tegu bėga į kokį indą. Sausi atvėsinti dūmai negadins kamino.

Reaktyvinis ekonomaizeris taupo malkas ir didina kamino trauką

Laba diena,
Visų pirma sveikinu, kad nesustojate. Antra - ar neveiktų analogiškai paprasčiausias ekonomaizeris (Per balioną su vandeniu pravestas dūmtraukis), jei jį nukreiptum ne aukštyn į kaminą o žemyn, ir tik po to iš apačios ataušinti dūmai izoliuotu (o gal ir ne)vamzdžiu pakiltų į kaminą. Man tai atrodo paprastesnis variantas už vamzdį balione1 kuris randasi balione2. Ar aš klystu?

Mėgink dar sykį

Taip, Augi, labai klysti, nes nesupratai esmės. Mėgink skaityti dar sykį.
Galiu duoti patarimą, kaip palengvinti naujų, dar negirdėtų dalykų įsisąmoninimą. Skaitant reikia stengtis ne kritikuoti bet paprasčiausiai skaityti. Ir jokiu būdu nemėginti iškart mintyse ginčytis su autoriumi, nors jis kalba kitaip, nei tu viską vaizdavaisi. Daug naudingiau pirma pagauti jo mintį. Kai jo mintis pasidarys aiški (tarkim, kodėl dūmai turi kilti aukštyn, o paskui - kristi žemyn), tada galėsi analizuoti (kritikuoti) jo sumanymą. Analizuojant jokiu būdu nereikia išleisti iš galvos to fakto, kad sumanymas jau veikia, t.y. empiriškai patikrintas, o tavo įsivaizdavimai - tai tik fantazija.
Taigi dabar mėgink dar sykį.

Labai atsiprašau jei ką

Labai atsiprašau jei ką įžeidžiau. Neturėjau jokios minties kritikuoti, tiesiog pagalvojau apie paprastesnį variantą, kai karšti dūmai pasiekę balioną su vandeniu pradeda aušti, sunkėti ir leistis žemyn, analogiškai Jūsų variantui. Tiesiog ant dienų reikia pasileisti židinio kapsulę pilnai, o tam reikalingas ekonomaizeris, pirkti brangu, darant pagal Jūsų variantą reikia ieškoti dar vieno baliono, kuris tilptų į jau turimą 65l automobilinį balioną. Tam neturiu laiko. Taigi tiesiog norėjau Jūsų nuomonės ar toks variantas veiktų.
Kad veikia Jūsų ekonomaizeris tikiu. Paaiškinta labai paprastai ir įtikinamai ir manau jo veikimą suprantu ir neprieštarauju.

Veiktų ir toks

Augi, tu nieko neįžeidei, taigi atsiprašinėti nėra dėl ko. Kritika (analizė) yra labai geras dalykas, svarbu, kad žmogus suprastų, ką kritikuoja.

Atrodo, dabar supratai, kaip veikia reaktyvinis ekonomaizeris - jis ne tik nemažina, jis pats SUKURIA trauką. Tai yra esmė.

Ar veiktų paprastesnis ekonomaizeris, per dujų balioną paprasčiausiai perdūrus dūmtraukio vamzdį? Taip, veiktų. Mačiau internete, tokių pramoninių ekonomaizerių galima net nusipirkti už 2 - 3 tūkstančius litų. Panašų buvau pasidaręs ir aš.

Kodėl ėmiausi daryti reaktyvinį? Todėl, kad tas paprastasis, primityvusis ekonomaizeris turi keletą labai rimtų trūkumų. Pirmiausia, jis stabdo kamino trauką, Kuo labiau aušini dūmus, tuo jie darosi sunkesni, tuo sunkiau jie kyla aukštyn. Be to,kaminas greitai kemšasi, nes aušinamoje vietoje limpa suodžiai. Kita bėda - toks ekonomaizeris per menkai ataušina dūmus - mažas aušinimo plotas.

O reaktyvinis nestabdo traukos, mažiau kemšasi, patogus išvalyti ir geriau ataušina dūmus.
Žinoma, ir tas paprastasis geriau už jokį. Židinys be dūmų aušintuvo yra pinigų švaistymas.

Jeigu didelė patalpa, o židinys nelabai galingas, gal tau reikėtų daryti oru aušinamą reaktyvinį? Jis ne toks efektyvus, kaip vandeninis, bet labai paprastas padaryti. Ką besakytum, židiniui yra reikalinga labai gera trauka - kas norės gyvenamoje patalpoje pro dureles besiveržiančių dūmų? O su reaktyviu gali kūrenti kad ir atviromis durelėmis.

reak.ekonomaizeris

laba.ar galima butu uzsakiti tolo ar panasu ekonomaizeri?

labai idomu

Sveiki,
labai idomi ideja.Paprasta ir naudinga.Tik noreciau paklausti,jeigu vietoi isorinio metalinio baliono nautodi samotiniu plytu kamera ar efektas butu toks pat ar visgi geriau metaline talpa.Manau plytu kamera dar pasitarnautu ir kaip akumuliacine sienele uzgesus krosnelei.

Veiktų, bet kitaip

Nesu mėginęs, bet manau, kad veiktų ir šamotinių plytų turbina, bet veikimas būtų kitoks.
Pačioje pradžioje, kol plytos šaltos, jos labai gerai aušintų dūmus. Tačiau kambarys negautų šilumos tol, kol neįšiltų visas šis mūras. Realiai kambarį jis pradėtų šildyti po gero pusdienio. O metalinė turbina šilumą atiduoda iškart, vos tik užkuri ugnį. Metalas daug laidesni už šamotą.
Įšilus plytoms, mūrinė turbina daug prasčiau aušintų dūmus. Priežastis ta pati - šamotas ne toks laidus, kaip metalas.
Antra vertus, šamotas sunkus ir gali sukaupti daug šilumos. Ar įmanoma suderinti tuos dalykus - metalo laidumą ir šamoto gebėjimą kaupti šilumą?
Taip, įmanoma. Jeigu iš metalinės turbinos nepakankamai ataušintus dūmus leisite į šamoto plytų sienelę, galėsite šilumos perteklių akumuliuoti. Kambarys nuo metalinės turbinos įšils labai greitai, o nuo įšilusios sienelės šiltas laikysis ilgai.
Panašų efektą pasiekiau, metalinę turbiną užkėlęs ant mūrinio židinio. Kai ugnis baigia kūrentis, ir turbina atvėsta, kambarį šildo židinio mūras. Apie tai - čia: http://petrasdargis.lt/ra%C5%A1iniai/ir-%C5%BEidinys-gali-deginti-d%C5%A...

Piotras atsisakė savo krosnies

Buvau pas Piotrą pažiūrėti jo krosnies. Kad nebeturi. Orui šildyti tiko, o visai šildymo sistemai, kaip pats sakė, galingumas per mažas.
Tas straipsnis labai blogai parašytas, neįmanoma suprasti esmės. Piotro krosnyje dūmai tikrai ataušinami, bet principas tikrai ne tas, kaip reaktyvinio ekonomaizerio.

Sveiki Petrai, Šildymo

Sveiki Petrai,

Šildymo sezonas baigiasi :). Gal apibendrintumėte, vandeniu aušinamo ekonomaizerio, pastebėtus privalumus ir trukumus. Kiek dažnai teko valyti suodzius.Ar pakako galingumo?
Kiek malkų pavyko sutaupyti? Ar kita žiemą naudositės šiuo įrenginiu ar turite nauja sumanymą?

Tai iš tiesų efektyvu

Šitas ekonomaizeris veikė geriau, negu tikėjausi. Jis šildė ir patalpą, ir vandenį. Mano krosnelei jo galingumo užteko - didžioji dalis šilumos buvo paimama į vandenį, o tada galėjau ją valdyti, paleisdamas į boilerį ir radiatorius. Dalį perteklinės šilumos, o jos buvo nelabai daug, ortakiais variau į kitus kambarius. Krosnelė su ekonomaizeriu stovi mažame kambaryje, o jis nebepavirto į sauną. Žodžių, sistema valdoma. Labai padidino efektyvumą Vinco sukonstruotas elektroninis valdiklis, kurį naudojame saulės kolektoriuose. Ekonomaizeris aušinamas iškart, vos tik vanduo jame pasidaro bent keliais laipsniais šiltesnis, nei boileryje. Pirktinio mechaninio termostato teko atsisakyti - visai ne tas.

Kartais norėtųsi dūmus ataušinti dar labiau, bet prieš tai turėčiau truputį kitaip sutvarkyti kaminą, kad jame nesikauptų kondensatas. Reikia palaukti vasaros.

Ekonomaizerį pastačiau ant pirktinės krosnelės, o jos nepavyko iki galo padaryti reaktyvinės. Krosnelė turi sklendę, kuri neleidžia liepsnai patekti į turbinos vidinį vamzdį. Mes su Vincu sklendės dalį nupjovėme, ir reikalai šiek tiek pasitaisė. Atitraukus sklendę, pavyksta pasiekti reaktyvinę trauką. Tada labai pagerėja degimas ir daug greičiau šyla šildymo sistemos vanduo. Visgi tai nėra iš tiesų reaktyvinė krosnelė. Jos kitokia konstrukcija.

Kadangi degimas nėra idealus, ekonomaizeryje susidaro suodžių. Dabar žinau, kur reikia daryti valymo angą ir kokio ji turi būti didumo. Vasarą šiek tiek pataisysime tą reikalą. Valyti suodžius turi būti toks pat paprastas darbas, kaip ir iškrapštyti iš krosnelės pelenus. Žinoma, būtų geriausia, jeigu visi dūmai sudegtų - tada jokių suodžių paprasčiausiai negalėtų likti.

Atrodo, šiai žiemai užteks 5 kubų malkų. Manau, kad 70 kv,m. namui tai nėra daug. Vienais metais esu sudeginęs 10 kubų, bet tada žiema buvo ohoho. Sutaupytas pliauskas labai tiksliai nesuskaičiuosi, nes žiema nelygu žiemai, bet kad šiemet kūrenau daug mažiau ir gyvenau šilčiau - tai faktas. Manau, kad reaktyvinio vandeniu aušinamo ekonomaizerio konstrukcija yra gera, tačiau, siekiant idealaus degimo, jam reikėtų truputį kitokios krosnelės. Štai ant mūrinio židinio pastatytas reaktyvinis ekonomaizeris dega kaukdamas.

Mudu su Vincu padarėme keletą oru aušinamų ekonomaizerių, ir nė vienas užsakovas jų nekeikė. Visi stebėjosi, kad tokiu paprastu prietaisu galima išgauti dvigubai daugiau šilumos. Žinoma, vandeniu aušinamas yra dar efektyvesnis, bet jam reikia brangesnės šildymos sistemos. Oru aušinamam užtenka kelių 12V ventiliatorių ir ortakių.

Dar vienas labai svarbus momentas: ar ekonomaizeris aušinamas oru, ar vandeniu, jis pagerina trauką. Daug maloniau kūrenti, kai pravėrus krosnelės ar židinio dureles, į kambarį nesiveržia dūmai.

Praplėskite mintį apie

Praplėskite mintį apie kondensato kaupimasi kamine, nes ankstesniuose komentaruose neradau informacijos apie kondensatą už ekonomaizerio.Ir dar, kaip turėtu atrodyti suodžiu valymo skylė, kad butu patogu valyti.

Dar nepadaryta

Mano ekonomaizeris dūmų neataušina tiek, kad varvėtų kondensatas - nebent pačiame kamino viršuje... Jis padėtas ant pačios krosnelės, taigi ataušę dūmai prieš išeidami lauk apačioje vėl šiek tiek sušyla. Tai nėra labai gerai, bet aš neturiu vietos padaryti kitaip. Visgi kaminą šiek tiek rekonstruosiu, bet tai - vasarą. Noriu padaryti pigiai ir efektyviai.

Valymo skylę reikia daryti prie pat išėjimo vamzdžio, nes čia džiausias aušinimas. Aš skylę padariau biškį toliau ir biškį per mažą. Vasarą perdarysiu, kad būtų patogu atidaryti ir išvalyti. Kai padarysiu, tada nufotkinsiu ir aprašysiu. Nepadarytų ir neišbandytų darbų nemėgstu skelbti.

Vandens ekonomaizeris

Puikus isradimai ir idomios skaitytoju mintys, noreciau paklausti jusu ar butu imanoma ekonomaizeri prijungti prie sildymo sistemos su akumuliacine talpa? Tarkime jeigu akumuliacines talpos viena apatini vamzdi sujungus su ekonomaizerio apatiniu o virsutini su ekonomaizerio virsum ar tada eitu samatioku per akumuliacine talpa jeigu joje nebutu silumokaicio to gyvatuko, nes jeigu butu gyvatukas tada jau ekonomaizerio sistemai reiktu issipletimo bakelio, nu as bentjau taip galvoju ir mastau kaip ta karsta duma paimt

Jungti galima

Ekonomaizerį gali jungti bet kur - kad ir į šildymo sistemą, kad ir į akumuliacinę talpą. Jeigu talpa aukščiau už ekonomaizerį, vanduo cirkuliuos savaime. Jeigu ne, reikės cirkuliacijos siurblio ir valdiklio.

Sveiki, puiki svetainė.

Sveiki, puiki svetainė. Nusipirkome sodybą kurioje planuojame gyventi žiemą. Namas rastinis 60 m2 vienas didelis kambarys(apie 35m2) jame stovi didelis koklinis pečius ir atskirta rastine/plytine pertvara virtuve(15m2) ir san.mazgas (6m2). Virtuvėje yra krosnis, bet labai neefektyvi norime ją panaikinti. Noriu paklausti, ar veiktų ekonomaizeris pajungtas prie koklinio pečiaus. Išėjimas iš pečiaus apie 2 metrus eina horizontaliai ir tada kyla į kaminą pertvaroje.

Taip, veiktų

Taip, ekonomaizeris veiktų puikiausiai. Patariu neskubėti nieko enikinti - daugeliu atvejų galima suderinti senuosius liaudies išradimus su naujesnėmis kuro taupymo technologijomis. Paskambinkit, aš juk konsultuoju nemokamai, te. 861142387

Reaktyvinis ekonomaizeris taupo malkas ir didina kamino trauką

O kaip su turbinos valymu? Jeigu joje atsiras suodžių, apačioje išpjausiu uždaromą ir atidaromą valymo angą.(???)

Manau, kad nuo suodžių jis jau uzsikišo ir jums nebelko kito kelio, kaip ji supjaustyti. VALYMAS - problema.

Kietai pranašauja

Juozai, tu manai, kad mano ekonomaizeris užsikišo, ir man nieko kito neliko, tik jį supjastyti? Manyk taip ir toliau. Sėkmės buriant iš katino šūdo.
Visiems kitiems turiu pasakyti, kad valymas nėra jokia problema. Valymas gali būti problema tik paskutiniams kvailiams.

zidinys

Sveiki, norejau paklausti o Jus nugriovus sena peciu su sienpeciu , pastatote zidinio kapsule ir viska ka reikia, ieskau zmogaus kuris tuo uzsiimtu, nes firma samdyti siuo metu ne mano kisenei :) aciu

Firma - jėga!

Aš manau, teks samdyti firmą. Jeigu nori tikro židinio su tikra kapsule, reikia tikros firmos. Visokie ekonomaizeriai - kitiems.

sveiki, perskaiciau visus

sveiki, perskaiciau visus komentarus, bet taip ir neradau informacijos apie toliau iseinanti kamina. Ar jis kyla i virsu uz ekonomaizerio kur iseina pro siena ar ir baigiasi iskart? nes jej dumai jau atausinti ir nebepajegia kilti aukstyn tai kaip suprantu kaminas negali buti aukstas? as planuoju sia ziema dirbti 20kv2 m garaze, tai domiuosi kaip geriausia sildytis.

Kaminas paprasčiausias

Iš mano ekonomaizerių dūmai nukreipti į paprasčiausią kaminą, straipsniuose tai akivaizdu. Jie nėra tiek "užšaldyti", kad negalėtų kilti aukštyn.

pasiūlymas - prašymas

Sveiki,
esu valstiečių laikraščio "Sodybos" redaktorė.
Būtų labai smagu, jei galėtume išspausdinti
tekstą apie ekonomaizerį.

Gal galėtumėte atsiųsti savo telefoną.
Širdingai ačiū

Nijolė

Truputį žemiau

Mano tel. numeris ir el. pašto adresas yra po kiekvienu straipsniu, žemiau komentarų.

Nera tel.nr

kad nera jusu tel.nr nei el.pasto zemiau straipsnio ir komentaru.

Rasot, kad esat nuvede

Rasot, kad esat nuvede ortakius i kitus kambarius su ventiliatoriais. Nezinau kaip padaryta bet noriu pasidalinti patirtimi. Jei ortakiu galai kambariuose palikti ne palubeje o nuleisti zemiau (puse sienos aukscio) ar iki grindu tai padidina konvekcija ir sildymo efektyvuma. Dariau paprasta eksperimenta kuriuo ir naudoju papildomai sildyti kambarius. Sildymui naudojau dujine orkaite. Ijungi ir kaitini, per puse dienos prisyla. Dabar darau kitaip, is virykles isimu apatine skarda kur uzdengia ugni, pastatau stalini ventiliatoriu. Prisyla per 3 minutes, dar po keliu minuciu karsta kaip pirtyje, turi prisunkti ugni kad vos rusentu. Skirtumas tas kad siluma nesikaupia palubeje ir nesildo lubu o cirkuliuoja daug zemiau.

dujinis pecius

Ar imanoma pasistatys uz turbo dujiniaus peciaus ? nes pas mane gana siltas oras lauke iseina is kamino.Dekoju uz atsakyma.

Tinka ir katilams

Taip, įmanoma, jeigu yra vietos tarp pečiaus ir kamino. Arba reikia atitraukti pečių. Svarbu, kad būtų ką aušinti.
Jau esame padarę tris ekonomaizerius kieto kuro katilams. Vieną - savo kaimynui, taigi žinome, kaip veikia. O veikia labai gerai, šilumos vos ne dvigubai. Mat iš jo pečiaus išeina labai karšti dūmai, gal apie 200 laipsnių. Ekonomaizeris pašildo grįžtantį vandenį, kuris po to eina į katilą. Gaudamas pašildytą vandenį, katilas įkaista greičiau, taigi ne tik šilumos sutaupoma, bet ir pagerėja degimas. Žmogus atsidžiaugti negali.
Matyt, apie tą konstrukciją reikės parašyti išsamiau.

Reikalingas patarimas

Turiu ketini katila viadrus,ir seniai svajoju ideti ekonomaizeri,nes tokio tipo katilai neturi vertimu ir matau karsti dumai eina lauk.Taigi tarp katilo ir kamino yra apie 70cm ilgio tarpas. Kaip manote ar uztektu tokio ilgio?Galvoju nusipirkti vamzdi 16 diametro ir 27cm diametro,juos sumovus suvirinciau, ir prisegciau jungtis kurias pajungciau i katila.Del kondensato rupesciu nebus nes, sistemoje esu imontaves termostatini 62laipsniu trieigi.Taigi vanduo bus palaikomas karstas ir negales atsirasti kondensato,o ekonomaizeriu pakelciau silumos paemimo koficienta.

Kreipkitės asmeniškai

Tai labai konkretus klausimas, kuris kitų skaitytojų tikriausiai nedomins. Verčiau skambinkite telefonu arba rašykite laišką. Neapkraukime tinklalapio detalėmis.

Klausimas

Sveiki,o klausimas toks: Tarpas tarp vamzdžio ir turbinos viršaus tai parasyta kaip apskaiciuoti, bet koks turi buti tarpas tarp turbinos ir dumtraukio sone? Neradau informacijos..Ar tiesiog keli centimetrai ir gana?

Tarpas turi būti pakankamas

Tarpas tarp vidinio vamzdžio ir turbinos turi sudaryti plotą, ne mažesnį, kaip ir vidinio vamzdžio skerspjūvio plotas. Priešingu atveju dūmai bus stabdomi. Geriau ši tarpą daryti didesnį, su atsarga, nes suodžiai lips prie turbinos ir jį mažins.

Turiu klausimų

Jums tikrai reikia brėžinių su matmenimis? Tokiu atveju turiu jums du klausimus:
1. Kiek mokėsite už brėžinius su matmenimis, jeigu jums padarysime?
2. Kuriems velniams reikalingi brėžiniai su matmenimis?

Turiu ketini katila viadrus 4

Turiu ketini katila viadrus 4 sekcujų, kurenu akmens anglimi, kažko netraukė kaminas, kol nenuardžiau visa dumų išėjimo angą viadrui su sklende iki katilo , ir kol nepamūrijau išėjimo tiesiai į kaminą. Žadėjau net turbiną dumtraukę ant kamino statyti, o jūs siūlote mažinti karštį į kaminą, Šaltų dumų man mano kaminas netraukia.
Gal kokį patarimą turite?

Du atsakymai

1. Mes jums nieko nesiūlome. Paprasčiausiai dalijamės patirtimi ir pasakojame apie išbandytus prietaisus šilumos nuostoliams mažinti.
2. Jeigu kamino trauka nepakankama, mėginkite ją padidinti ventiliatoriumi. Gali būti, jūsų pečius dūmus ataušina pakankamai, ir jokie ekonomaizeriai nebereikalingi. Bet jeigu į kaminą išleidžiate labai kartus, apie 200 laipsnių dūmus, ekonomaizeriu juos galima būtų ataušinti iki 70. Aš taip darau jau ne pirma žiema, o trauka nesiskundžiu. Jokių ventiliatorių nenaudoju.

Kokline sienele

Ar ekomaizeri ausinama vandeniu galima butu jungti i kokline sienele?
as galvojo taip antrame aukste siltu radijatoriai o pirmame aukste siluma eitu is sieneles ir nebereiktu radijatoriu Nes kokliai labai gerai laiko siluma. Kokia butu jusu nuomone?

Skaiciau viena jusu komentara

Skaiciau viena jusu komentara kad negriauti koklinio peciau kad galima pritaikyti ekomaizeri prie jo . bet ,am reiketu kad jis butu ausinas vandeniu ka galetumet pasiulyt?

Koklinė sienelė - tai ekonomaizeris!

Koklinė sienelė yra puikus dūmų aušintuvas. Kas mėgsta modernesnius žodžius, gali ją vadinti ekonomaizeriu. Tiesa, ji šildo tik orą.

O kaip šildyti vandenį?

Paprastai prieš sienelę stovi viryklė. Reikia panaudoti ją. Mano sodyboje yra dar tėvo įrengta centrinė šildymo sistema. Viryklė tarnauja ir kaip šildymo sistemos katilas. Tokių viryklių - katilų galima nusipirkti. Atrodo, jas daro Šiaulių "Kalvis".

Galima išsiversti ir pigiau, nei ardant, nei perdirbant senosios viryklės. Paprastai viryklių stalas turi dvi skykles. Vieną skylę galima palikti maistui virti, o antrąją paskirti vadeniui kaitinti. Į ją reikėtų įleisti storą automobilinį dujų balioną, o jį prijungti prie šildymo sistemos ir boilerio. Tokį įtaisą galite pasidaryti patys, galime ir mes su Vincu. Jeigu reikia, kreipkitės telefonu.

Beje, viryklių degimas yra gana neefektyvus, reikia daug malkų, kol išsiverdi arbatinuką kavos, bet galima jas nesunkiai perdirbti į reaktyvines. Degimas pagerėja, sudega netgi dūmai, o liepsna duoda tiesiai į puodo ar keptuvės dugną. Malkų prireikia daug mažiau. Tai aprašyta mano tinklalapyje.

Taigi reaktyvinė viryklė su vandens katilu ir sienele - tai jau labai efektyvu ir pigu.

taip stovi virikle su

taip stovi virikle su dvejomis skylemis ir dar yra katilas vandeniui sildyti ir orkaite . As tik nelabai supratau ka jus turejote omeni apie apie virikle katila? as jau esu nusipirkes automobilini duju baliona . Noreciau suzinoti ka tiksliai reiktu daryti kad veiktu ir vyrikle ir sildytu centralinis . beto ar reiktu palikti katila kuris sildo vandeni . Skaiciau jusu straipsni kur jus is savo vyrikles padarete dumu ausintuva bet bet kaip padaryti kad siltu abi skyles vienu metu? Aciu

Nesupratai - skambink

Kaip matau, nori aptarti kažkokį savo konkretų projektą. Tai ir aptarsim.

del vamzdžio įėjimo į ekonomaizerį

Sveiki, mano pečius stovi rūsyje, kur patalpa žema. Iš to išeina, kad ir ekonomaizerio aukštis bus mažas, atitinkamai ir jo naudingumas bus mažas. Klausimo esmė: ar galima dūmus iš pečiaus paduoti į ekonomaizerį ne iš apačios, o is šono.

Alkūnė

Taip, ekonomaizerį galima jungti šonu, naudojant alkūnę. Veikia gerai.

Sveiki Petrai, noriu

Sveiki Petrai, noriu pasidaryti ekonomaizerį garaže ant buržuikės, tai iškilo tok klausimas: garaže yra dažoma ir dažnai garažas prisipildo garų kad vos matosi tai ar neįvyks sprogimas kai bus padidėjas traukimas?

Ekonomaizeris yra sandarus

Jeigu buržuikę ir dabar kūreni, tai nieko labai nepasikeis, tik labiau ataušinsi dūmus. Ekonomaizeris juk sandarus, atviros ugnies jis neskleidžia.

Bet jeigu garažas prisipildo degių garų, tai apskritai su ugnimi geriau nežaisti. Nei su ekonomaizeriu, nei be.

Kilo tokia idėja

Petrai, kilo tokia idėja. Nežinau ar priima komentaruose nuorodas. Taigi prie Jūsų ekonomaizerio pritaisius Plate modulį, net nereiktų papildomo maitinimo į ventiliatorių, kuris vamzdžiais stumdo orą po kambrius. Pečius kaista - ventiliatorius sukasi. Pažiūrėjau, kad ir tų modulių kainos padorios. Ką manote? Sistema autonomiška gaunasi.

Aišku nuorodų neleidžia

Aišku nuorodų neleidžia įkelti. Paskubėjau rašydamas. Reiktų pagooglinti Thermoelectric cooling uses the Peltier effect. ebėjuj iki 3 amerikietiškų pinigų toks kainuoja.

Reikia bandyti

Na, jeigu užtektų srovės ventliatoriams sukti, tada, aišku, gerai. Svarbu yra kaina ir gaunama nauda. Jeigu nėra didelio atotrūkio tarp vieno ir kito dalyko - puiku!

Ekonomaizeris + granulinis katilas

Kaži ar verta daryti ekonomaizeri turint granulini katila. Dirbant didžiausiu pajegumu jis greičiau išildo grindis ir mažiau suvartoja granuliu, bet kartu daugiau išleidžia šilumos iš pečiaus į kaminą ( 80 c) Tai ir kilo klausimas ar iš tokios temperatūros eitų gauti dar papildomos šilumos kad įšildytu gryžtantį atvesusį vandenį iš grindinio šildymo. Juk panašiu principu veikia ir dujiniai kondensaciniai katilai.

Aš nestatyčiau

Jeigu į kaminą išleidžiate tik 80 laipsnių dūmus, tai tikriausiai neverta statyti ekonomaizerio. Aišku, dar šiek tiek šilumos išspausite, bet naudos bus nedaug. Paprastai žmonėms patariu statyti ekonomaizerį tokiu atveju, jeigu išeina karštesni nei 100 laipsnių dūmai. Labai numušus dūmų temperatūrą, gali nukentėti ir kamino trauka.